Op maandag... in de supermarkt

Column

Fotograaf Guido van der Kroef gaat elke maandag op zoek naar het gevoel van de dag. Deze maandag belandde hij in de supermarkt.

Met al die moderne mobieltjes in Breda zou je toch denken dat iedereen zijn dagelijkse gang der dingen intensief in beeld bracht. Maar niets is minder waar. Vooral op evenementen zie je mensen met hun mobieltjes snapshots maken, daarbuiten nauwelijks.

Maar voor een fotograaf is zo'n mobieltje, hoewel niet 'top of the bill', een uitkomst als hij verder niets bij zich heeft dat op een camera lijkt. Want ja, als je ergens het echte maandaggevoel opeens kunt tegenkomen is het wel bij de supermarkt. Het fruit lijkt redelijk zin te hebben in een nieuwe week, maar de broden liggen wat lusteloos vanuit hun plastic naar buiten te staren. Het zijn er ook nog niet zo veel. Het brood voor de hele week wordt kennelijk in het weekeinde ingekocht. En heel veel klanten zijn er ook niet.

Hoeveel supermarkten in Breda zijn er tegenwoordig niet open op zondag? Dat zal zijn negatieve invloed wel hebben op het klantenbezoek de dag erna. Die zondagsopenstelling is dus heel goed voor het maandaggevoel. Lekker rustig. Misschien moeten we van de maandag maar de zondag maken. Hele dag de winkels dicht.

>> Foto's Op maandag in..de supermarkt