Lente maakt schijnbeweging, nog geen rokjes

Column

BREDA – De nervositeit was deze week hoog onder de dames, want kan het nou wel of niet. De eerste signalen waren hoopvol. Tientallen trotseerden de frisse lenteochtenden gekleed in een rokje, met maillot dat dan wel. Het fenomeen rokjesdag laat ondanks het vroege lenteweer op zich wachten.

Rokjesdag, ook wel bloesjesdag genoemd, is de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar de zomerse kleding draagt, zoals een korte rok. Het bleek deze week een schijnbeweging, want het is nog te koud voor de blote benen.

De vrouwen zijn nog niet bereid in grote getale hun wintervacht af te werpen. Op de Grote Markt waar alle terrassen zijn uitgestald is het goed toeven in het fletse zonnetje, maar kijk om je heen en je ziet nog altijd de lange broek. Toch waagden enkele waaghalzen een poging.

Zij kwamen al snel thuis van een koude kermis.’s Ochtends op de fiets is het de eerste meters vol te houden, maar een aantal straten verder zie je de vertwijfeling in de ogen van betreffende stoere vrouwen toenemen. Het was een vergissing zie je ze denken, maar ze willen zo graag. Nog even geduld.