Kanonschot

  Column

Zo’n momentje zaterdagavond laat. Eigenlijk lonkt de nachtrust. Toch nog even zappen want je weet maar nooit. Wat slaperig speur je dan de kanalen af op zoek naar misschien nog iets opzienbarends.


Dan ineens Tom Cruise. Hij knokt in een café. Het blijkt de film Far and Away te zijn. Het is toch al laat, dus toch maar even blijven kijken. De film eindigt met de historische Oklahoma Rush van 1893. Om 12 uur (filmtijd) schalt het kanonschot over de grote vlakte. Honderden gelukszoekers te paard, wel of niet met huifkar, gaan als waanzinnigen aan de haal, op zoek naar een stukje land.

Deze land rushes hebben werkelijk plaatsgevonden. Het was een ware wedloop met als doel een stukje land te veroveren. Land waar natuurlijk al eeuwen Indianen woonden maar dat door de toenmalige ‘autoriteiten’ werd ingepikt en verdeeld. Het spel van de landrush was heel simpel. Je moest je vlag plaatsen en vervolgens was het stuk land voor jou.

Genoeg geschiedschrijving en informatie. Weer even naar het kanonschot. Als hardloper en zeker als marathonloper ben je gevoelig voor zo’n knallend begin van de wedstrijd. Op 10 april 2011 zal het startschot in Rotterdam op de Coolsingel weer klinken.

Vorig jaar raakte ik na de marathon aan de praat met de mannen die het kanon bedienden. Deze liefhebbers van het kanon waren lid van een schuttersgilde en namen het schot heel serieus. Geheel gekleed in authentiek kostuum stonden zij naast ‘hun kanon’. Het bleek dat zij vaak moesten optreden om een kanonschot te laten klinken.

Beide mannen waren ietwat corpulent en hun jasjes toonden wat groezelig en versleten. Op het moment dat ik ze sprak baalden ze een beetje want ze moesten wachten tot de laatste deelnemer binnen was, alvorens zij met het kanon konden inrukken.

Ondanks het lange wachten vonden ze het elk jaar weer een hele eer om het startschot te mogen leveren. De woorden kwamen wat vlakjes uit hun mond en hun ogen verraadden een lichte matheid en gelatenheid. Rustig maar zeer berekend op hun taak leveren zij een vreedzaam kanonschot een startsein voor een evenzo vreedzame wedloop met maar een doel. KEEP ON RUNNING.