Zit uw bank nog prettig?

Column

Taal leeft. Woorden ontstaan, woorden verdwijnen. Zo gaat dat. Zo'n woord dat van mij mag verdwijnen is het woord: “voorbeeldfunctie”. Totaal in onbruik geraakt.

Denk maar aan voetballers en hun supporters. Aan staatshoofden en een volk. En wat te denken van CEO's ten opzichte van hun klanten. In al deze categorieën wordt de plank structureel mis geslagen.

Zo vernam ik afgelopen week dat Jan Hommen, CEO van de ING-groep, over het afgelopen jaar €1,25 miljoen bonus zou ontvangen. Om te voorkomen dat deze bonus hoger zou uitvallen dan zijn salaris, moest dan wel het loonzakje met 46% worden opgerekt, naar een bedrag van €1,35 miljoen. Da's geen kattepis.

En dat, terwijl Hommens bank nog overeind wordt gehouden met steun, waar wij de komende jaren nog een zware pijp voor gaan roken. Hoe dom ben je dan, als je twee dagen later aan je medewerkers denkt te kunnen uitleggen, waarom hun pensioentjes worden bevroren en wellicht in de toekomst minder vaak zullen stijgen.

Inmiddels heeft Hommen afgezien van de bonus: “Inschattingsfoutje!”

Maar het is te laat: “Actie potverhommen!”

Vanwege de Lockheed-affaire, mocht Prins Bernhard nooit meer in uniform verschijnen. Ontneem ING dan maar het recht, onze trots, de Nederlandse leeuw, nog langer te misbruiken.

En zoals Pieter Lakeman ooit adviseerde inzake de DSB bank; neem de spaarcentjes van uw ING rekening en breng ze naar een andere bank.

Ik wil weer een Postbank.
Misschien zien we Ellen en Jan Mulder dan ook weer eens op TV.