Op maandag in het Markdal

  Column

Fotograaf Guido van der Kroef gaat elke maandag op zoek naar het gevoel van de dag. Deze maandag belandde hij in het Markdal: Genieten in het Markdal.


Als je rustig van het Markdal wilt genieten, moet je met mooi weer natuurlijk niet in het weekeinde, maar net daarna gaan kijken. Met de doorbrekende zon is het of je in een landschap van Van Ruysdael belandt. De immense Romeinse villa van het waterschap probeert zich tevergeefs te verschuilen achter de povere boompjes van het pas aangelegde park. Maar ook dat lijkt wel goed te komen. Zeker als je je blik op de meanderende rivier richt.

Dat doen de lunchpauzerende waterschappers trouwens ook graag. Even een luchtje scheppen langs de Mark. Twee scholieren zijn op weg naar huis. Een oude hond wordt uitgelaten door zijn eigenares. Zij loopt ver voor hem uit, hij maakt geen haast. Waarom ook? Iedere dag is een rustdag voor een hond, ten slotte. Op de weg terug word je plotseling op het fietspad tegemoet gekomen, zeg maar van de sokken gereden, door een middelbareschoolklas. 'Achtung, Dieter!', roept een docent tot je verbazing tegen een van de leerlingen voorop. Midden in de groep herkent een van de meisjes je. 'Dat is de vader van...', roept ze tegen haar klasgenoten.

Dan is het stil. Als je weer op de gewone straat loopt is de werkelijkheid zo hard als de klinkertjes onder je voeten. Net over de brug zijn ze druk bezig met de sloop van Marckhoek, het servicecomplex dat het niet gered heeft. Tja, aan alles komt een end.

Bekijk de foto'sFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief