Afbeelding

Keigratis, Keivol en vooral Keigoed

Column

De pre-herfst was begonnen, maar op 3 september gebeurde er wat moois in de Mezz. Ik stond met open mond te kijken hoe het publiek een uur lang uit haar plaat ging op hele harde electro en het volgende moment een uurtje hiphop oppikte en uiteindelijk het hele dak er afvloog op keiharde dubstep. Zou de versplintering in de dance dan eindelijk voorbij zijn?

Ik had een experimentje bedacht voor Mezz: een avond met lokale DJ’s die allemaal een totaal andere achtergrond hebben qua muziekstijl. We nodigden verschillende organisaties uit om een dj te leveren zodat we een mooie doorsnede konden geven van wat er leeft in de party- en dancescene in ons Breedje Da.

Daar waren Rauw & Lauw (de hipste jongens van de stad) en Step Right Dub (de hardste dubstep van de stad), maar ook Skanketron (knetterende electro beats), Shit is Bangin’ (ouwe shizzle in een nieuw jasje) en Disco 101 (het woord funk zo ruim mogelijk geïnterpreteerd) om mee te werken aan de avond. Allemaal enthousiaste gasten die zich ieder op hun eigen wijze inzetten om Breda van de juiste beats te voorzien. Er was weinig twijfel, iedereen wilde graag meewerken aan deze avond.

Een paar jaar geleden zou zo’n avond nooit bij mij opgekomen zijn; de verdeeldheid was simpelweg te groot. Nu liepen ze allemaal door elkaar, alle dance subculturen met hun eigen haar, hun eigen kleding en hun eigen manier van dansen. En ze vonden het nog leuk ook.

Dit hebben we natuurlijk te danken aan festivals als Lowlands en Solar waarbinnen de grenzen van de muziek met gepaste trots omver worden geworpen. Welkom in 2011! Welkom in het nieuwe popseizoen. Een mooiere start hadden we ons niet kunnen wensen. En nu maar hopen dat het geen eenmalige 'peace, love and happiness' was.

Marco Petersen