Afbeelding

Marco Barst

Column

Nog maar één nachtje slapen en dan is het zover: we mogen weer een weekendje rocken tijdens Breda Barst.

Dit jaar heb ik als programmeur van Mezz zitting genomen in de programmeursclub van Breda Barst. Iedereen wilde natuurlijk wat anders maar uiteindelijk stonden alle neuzen richting Valkenberg Park. Er zit heel veel lekkers in de muzikale snoeptrommel; drie bands die ik in ieder geval wil zien zijn:

The Crookes hebben ons landje afgelopen jaar al een paar keer aangedaan; zo stonden ze op Londen Calling en op Parkpop. De Sheffieldse band maakt hele fijne liedjes waarop je meteen meedeint. Ondanks de luchtige hooks van de band gaan de teksten zwaar de diepte in met literaire uitspattingen die soms naar poëzie neigen.

Hopelijk komen ze backstage de mannen van Go Back to the Zoo tegen, dan kunnen ze gezamenlijk nog uren praten over literatuur. Lars van Go Back to the Zoo in een Oor interview: 'Cas en ik houden erg van mooie boeken en daar hebben we het wel vaak over.' Cas: 'De twijfel van die personages uit het modernisme vormt vaak de inspiratie voor onze teksten. Wij zijn met dezelfde dingen bezig. De combinatie tussen een romantisch verlangen en het besef dat alles zinloos is.' Dat hoor ik Justin Bieber nog niet zeggen.

Mijn studententijd speelde zich af in Amersfoort; ook Pien Feith woonde hier. Zij stond achter de kassa bij de lokale cd winkel waar ik zeer regelmatig binnen donderde. We waren al snel vriendjes. In die tijd pingelde ze nog op een akoestische gitaar waar haar mooie stem overheen gleed. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een indie-electro-koningin die samen met haar band een eigen universum heeft gecreëerd. Kom kijken en bepaal zelf of deze dame de mooiste stem van Nederland bezit.

Een lekkere smerige, ranzige en zwetende bak bluesherrie kun je verwachten van de jongemannen van Charlie Jones’ Big Band. Ik heb deze band al meerdere malen naar Breda mogen halen en ik ben dan ook heel blij dat ze op het festival staan. Dit Belgisch gezelschap was overdonderend in het Mezz café tijdens Ik Zie U Graag 2010 en hebben ook al eens de grote zaal platgespeeld. Echt bekend zijn ze nog niet maar hopelijk komt hier snel verandering in. Tijdens de afterparty in Mezz doen ze rondom 23.30 nog een zuiver akoestisch optreden in het café.

En tot slot maken we nog een zonnedans, want lieve wolken en regenbuien, we zien jullie dit weekend niet graag boven ons mooie festival hangen.
Zo gaat ie:

Marco Petersen