Logo bredavandaag.nl
Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Gastvrij op zondag

  Column

Breda is de titel ´meest gastvrije stad van Nederland´ misgelopen. Categorie: net niet. De teleurstelling is voelbaar in alle publicaties. Een tikje jaloezie proef ik zelfs. Afgunst op die andere Bourgondische Brabantstad ´s-Hertogenbosch, die de titel een jaar lang mag dragen. Het openbaar vervoer is daar namelijk beter geregeld. Zou dat werkelijk de reden van het misgrijpen zijn? Ik betwijfel het.


Pas was ik op zondagochtend in de Willemstraat. Niet gebruikelijk, maar ik had beloofd een logee naar de trein te brengen. Als ik terugloop naar mijn auto, geparkeerd voor de deur van de VVV, valt mijn blik op twee mannen. Hun lichaamstaal verraadt dat ze hier onbekend zijn; kersvers op bezoek in Breda. Ze turen door de ramen bij de VVV naar binnen. Helaas, dicht. Dat zal de rest van de dag zo blijven. Geen logische keuze als je bezoekers van buiten de stad wilt trakteren op een warm gastvrij onthaal.

Die VVV zou open moeten zijn, mijmer ik, terwijl ik absoluut geen voorstander ben van koopzondagen. Aan de zondag kleeft voor mij een warme herinnering. De enige dag in de week dat mijn ouders echt tijd voor me hadden. Hun winkel gesloten, wij op pad. Fietsen in het bos, naar oma, poffertjes eten of uitwaaien aan zee. Heerlijk! Kinderen van ouders die in een winkel werken, gun ik dezelfde soort aandacht. Voor mij mogen de winkels en de VVV lekker dicht blijven op zondag. Maar als je de meest gastvrije stad van Nederland wilt zijn, ja dan is het natuurlijk een ander verhaal. Gastvrijheid stopt niet op zondag.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief