De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden

Open dag bij Koepel. Da's geen nieuws

  Column

Nieuws om te lachen. Soms vallen er persberichten op de digitale deurmat die bloedserieus zijn, maar die door omstandigheden lachwekkend zijn. Vandaag kwam er weer zo een binnen.


De Nationale Open Dag Dienst Justitionele Inrichtingen, zaterdag 5 november. Kort gezegd: open dag bij de Koepel. Da’s dus grappig. Want dat was volgens mij al langer de realiteit. Niet alleen bij de Koepel, maar ook bij de jeugdinrichting Den Hey-Acker stonden de deuren al open. In oktober ontsnapten twee gevangenen, die allebei nog spoorloos zijn. En vorig jaar ontsnapte een vrouw door met een vork een tunnel te graven.

Ik kan me dus niet aan de indruk onttrekken dat er al veel langer spraken was van een open dag in Breda. Al zal dat wel niet zo bedoeld zijn.

Eigenlijk is het dus helemaal niet om te lachen, maar in Breda hebben ze alvast geoefend met het open zetten van de deuren. Overigens is binnenkomen ook niet zo makkelijk. Je moet je ervoor aanmelden. En dat kon tot en met 16 oktober, aan de hand van strakke voorwaarden. “Voorwaarde voor inschrijving is dat bezoekers in het bezit zijn van een eigen Nederlands identiteitbewijs. De identiteitsgegevens van alle ingeschreven bezoekers worden ter controle voorgelegd aan een daartoe bevoegde instantie.”

Met andere woorden. Als je een strafblad hebt, dan kom je niet binnen. Tenminste, niet voor de open dag, zo lijkt het. Wellicht wel als je in de herhaling in de fout gaat.

Opbeurende gedachte in dat geval. Naar buiten gaan is niet zo’n probleem. De Bredase gevangenissen zetten de poort zonder moeite voor je open.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief