Stadsmarinier Smit tegen Wijktijgers: 'Niet te lange tenen'

  Column

Henk Smit (46) is stadsmarinier in Breda, onder andere in de wijk Brabantpark. Hij heeft voor die taak gekozen, omdat hij het belangrijk vindt dat het veilig is voor de mensen die hier wonen. Hij zorgt ervoor dat er wat gebeurt als iemand zich niet veilig voelt in de wijk Brabantpark. De Wijktijgers interviewen Smit.


Wat doet een stadsmarinier?
“Ik kom in actie als er conflicten zijn die niet opgelost kunnen worden door iedereen die daarvoor in de wijk aanwezig is, zoals de politie en maatschappelijk werkers. Ik spreek onder andere met de wijkraad, de wijkagent, en de GGZ om te kijken hoe we conflicten samen op kunnen lossen. Ook ga ik soms op privébezoek bij buurtbewoners als zij een probleem hebben. Bijvoorbeeld als ze zich niet veilig voelen. Dan kijk ik of ik mensen kan regelen die ervoor zorgen dat zij zich beter voelen.”

Is uw werk moeilijk?
“Ja, af en toe wel. Soms zijn conflicten lastig op te lossen. Bijvoorbeeld als oudere mensen klagen over kinderen die herrie maken tijdens het spelen. Zij hebben daar last van als ze hun middagdutje willen doen. Ik ga dan met die mensen praten en samen met hen bekijken of dit echt een probleem is. We wonen hier in Breda met 170.000 mensen heel dicht op elkaar. Dan heb je weleens last van elkaar. Kinderen mogen in de middag best spelen en lawaai maken; het is een beetje geven en nemen. Mensen moeten niet te lange tenen hebben en elkaar de ruimte geven om te leven.”

Wat voor cijfer geeft u Brabantpark?
“Ik woon zelf ook in Brabantpark en ben heel tevreden. Als ik de wijk een cijfer moet geven, geef ik een negen. Het is een mooie groene wijk, met genoeg winkels en een eigen bibliotheek. Het is ook nog eens lekker dicht bij de stad. En er wonen leuke, veel verschillende mensen, van verschillende culturen. Daarnaast is het een redelijk lage wijk, met niet veel flatgebouwen. En het cadettenkamp is vlakbij.”

Wat moet er volgens u nog gebeuren in de wijk Brabantpark?
“De veiligheid in Brabantpark is over het algemeen heel goed. Er gebeuren niet zo heel veel dingen. En wat er nog moet gebeuren? Zeggen jullie het maar! Als jullie - de bewoners van de wijk - tevreden zijn, hoeft er niets meer te gebeuren.”

Wilt u iets melden uit de wijk? Bel dan met de politie: 0900-8844 of naar de gemeente: 14076.

De Wijktijgers zijn een initiatief van Surplus Welzijn. Op BredaVandaag.nl doen ze met enige regelmaat verslag van hun ervaringen.