Column: De Doe-Het-Zelf-ers

  Column

COLUMN - Dat we ons in turbulente tijden begeven hoef ik u niet uit leggen. Meerdere systemen kraken in hun voegen en we begeven ons nu al een tijdje in tijden van transitie. Deze verandering heeft, net als elke andere verandering tijd nodig om tot wasdom te komen. Toen ik me jaren geleden in deze materie ging verdiepen, waren de duurzame initiatieven op één hand te tellen. Nou, die tijden liggen definitief achter ons!


Ray Meur

Ik krijg nu bijna dagelijks nieuwe initiatieven binnen via Twitter. Meestal nog eenpittertjes, want de grote jongens (met visie) zijn hier natuurlijk al langer mee bezig. Ook in Breda begint het te groeien!

Afgelopen dinsdag was ik op de duurzame netwerkborrel van CleanDrinks Breda. Daar was van alles te horen, lezen en zien, maar wat we het meest is bijgebleven is de 'buzz'. En dat merk ik vaker bij duurzame of groene bijeenkomsten. Het broeit! Dat wil niet zeggen dat we er al zijn. Verre van zelfs. Maar meer en meer mensen zien in dat we ons op dit moment op een doodlopende weg begeven.

Dan kon je twee dingen doen. Bij de pakken neerzitten of actie voeren. Sinds kort is er een nieuwe groep aan het op staan. Deze doeners gaan het gevecht niet aan maar blijven ook niet steken in lijdzaamheid. Ze buigen niet meer mee. Ze stappen uit de situatie, herijken het innerlijk kompas en kiezen een eigen richting (bron: TrendRede 2012). Link: http://www.scribd.com/doc/64816510/TrendRede-2012 of http://www.trendrede.nl/images/Vincentariens/file/TrendRede2012%20kopie.pdf

En het gebeurt! Ik zie het ontstaan en de energie die daarbij vrijkomt is gigantisch en besmettelijk. Het versterkt een gevoel van eigen kracht, van eigenwaarde, van wél het verschil kunnen maken. Je doet er weer toe. En als je deze doe-het-zelvers, met al hun verschillende ideeën en meningen, bij elkaar stopt krijg je prachtig vuurwerk.

Maar nogmaals; we zijn er nog niet. Vele zetten hun eerste voorzichtige stapjes, ander maken grote sprongen, maar allemaal zijn we zoekende. Naar elkaar, naar gelegenheidscoalities en naar de juiste weg vooruit. Daar horen de gebruikelijke botsingen bij. Het oude systeem is niet simpelweg inwisselbaar voor het nieuwe, maar zal moeten evolueren. Daar bevinden we ons nu en ik geniet er elke minuut van!

Ray Meur is onder andere een van de mede oprichters van Breda DuurSaam en maakt met RayRadio wekelijks een radioprogramma op Stadsradio Breda als 'duurzame' DJ op de dinsdagavond

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief