Logo bredavandaag.nl
De politie viel meerdere Bredase panden binnen tijdens een Brabantse hennepruimdag. foto Erik Eggens
De politie viel meerdere Bredase panden binnen tijdens een Brabantse hennepruimdag. foto Erik Eggens

Rookgordijn

  Column

COLUMN – ‘Het is weer eens zover.’ Volgens een docent van de opleiding journalistiek die ik volgde is het gebruik van een dergelijk cliché dodelijk voor een artikel, laat staan om een column mee te beginnen. Toch trotseer ik zijn toorn, omdat ik simpelweg geen betere beschrijving weet te vinden voor het volgende: de roep om legalisering van de wietteelt. Zo is een aantal dagen na carnaval het nummer ‘Zo stoned als een garnaal’ al weer toepasselijk.


Laat ik positief starten door te stellen dat de argumenten die te berde worden gebracht, in dit geval door GroenLinks, behoorlijk hout snijden. De partij in Breda wil net als in Eindhoven een proef met wietteelt. Prima voorstel. De voorgestelde regulering van de kweek van de cannabis sativa is de oplossing voor behoorlijk wat problematiek. En dan doel ik niet op de geestverruimende werking van het plantje, waardoor je sowieso alles vanuit een wat prettiger perspectief bekijkt.

Het kan namelijk heel simpel zijn en het is in ieder geval zo oud als de weg naar Rome of in dit geval boot naar Jamaica. Boodschap: we gedogen de verkoop van kleine hoeveelheden dus dan is het vanzelfsprekend dat je het product zonder al te veel problemen moet kunnen inkopen. Helaas is dat niet het geval. Logisch? Nee natuurlijk niet. Als je net een dikke joint White Widow hebt weggepaft, begrijp je meer van de situatie. Maar goed, dat is ook niets onder de zon.

Nu het experiment met de wietpas faliekant is mislukt trekken de prosoftdrugs politici weer eens de achterdeurkaart. Regulering heeft namelijk zo zijn voordelen. Zo leidt legalisatie van de kweek tot minder criminaliteit. Dat is fijn voor de politie die weer eens wat nuttigs kan gaan doen. Ook verbetert de kwaliteit, want er is controle op het product en dat resulteert in minder junkies. En er rollen bakken met geld binnen bij de overheid door lekker wat accijns te heffen.

Hele boeken, studies en wetenschappelijke onderzoeken zijn er aan besteed. Er is haast geen speld tussen te krijgen. Mooie timing ook van de politiek, maar zo kansloos als een knetterstonede student tijdens een examen wiskunde. Kijk, ten eerste zal onze zeer competente, maar brave burgemeester niet met zijn vuist op tafel slaan richting Den Haag. Laat staan dat hij het achterste van zijn tong laat zien in deze kwestie. Dat is aan de beste man niet besteed en waarschijnlijk wil hij het niet, omdat Van der Velden ook wel weet dat het totaal geen nut heeft. Het obstakel is vele malen groter dan Breda.

Het probleem blijven de direct omringende landen als België, Duitsland en Frankrijk en vergeet voor het gemak de rest van de Europese Unie niet. Zij zitten niet te wachten op het softdrugsparadijs 2.0 dat Nederland zou worden. Dat is al jaren zo en dat zal voorlopig zo blijven. Al spreken de cijfers in alle opzichten voor legalisatie, toch zal niets veranderen. Want drugs is slecht, punt uit. Breda kan zich met haar groene vingers beter richten op andere zaken zoals stadslandbouw met komkommers en tomaten en natuurlijk het omvormen van groenstroken tot grasveldjes. Dat levert uiteindelijk meer op. Jah man!FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief