Logo bredavandaag.nl
NAC bleef maandagavond 28 november op een teleurstellende 0-o steken tegen Helmond Sport.
NAC bleef maandagavond 28 november op een teleurstellende 0-o steken tegen Helmond Sport. (Peter Visser)

Dijkhuizen moet blijven

  Column

COLUMN - Marinus Dijkhuizen moet blijven als trainer van NAC. Binnen de club lijkt de leiding sowieso niet bezig met het ontslaan van de trainer, al kan dat na vrijdagavond weer helemaal anders zijn. Niets zo veranderlijk als voetballerij.


Maar Dijkhuizen moet dus blijven. Niet omdat de man helemaal niks verkeerd zou doen, maar vooral omdat een wisseling van trainers NAC niks verder brengt. Want daar zit het hem niet in, deze sportieve malaise van ongekende diepte. Een nieuwe trainer kost NAC ten eerste heel veel geld - er moet weer een contract afgekocht worden - en verandert niks aan de situatie.

En die situatie is: NAC heeft een selectie die perspectief voor de toekomst zou moeten bieden. Met andere woorden: er loopt jong talent rond, dat de club de komende jaren verder zou moeten brengen. En dat jong talent gaat onder een andere trainer niet ineens beter spelen.

Lijdzaam afwachten dan maar? Dat ook weer niet. Want wat de selectie nu laat zien is tenenkrommend slecht. Op korte termijn ontbeert het NAC aan kwaliteit. Dus moet er actie ondernomen worden. NAC heeft een samenwerkingsverband met Manchester City. Als onderdeel van die samenwerking zijn jeugdige talenten naar Breda gekomen. Te jeugdig, blijkt nu. Zonder enige ervaring.

NAC moet daarom met City om de tafel. Niet functionerende jonkies moeten met de Kerst terug naar Manchester en worden verruild voor betere exemplaren. Er lopen daar vast nog wel wat ervaren krachten rond die buiten de boot vallen. Die kunnen NAC het komende half jaar helpen te promoveren.

Waarom zou Manchester dat doen? Omdat anders deze samenwerking ten dode is opgeschreven. FC Twente heeft nu al de betere spelers van City in bruikleen. Als NAC niet promoveert komen ook daarna maximaal de mindere goden naar Breda en is er van een ervarings- of opleidingsplaats geen sprake. Om van een win-win-win-situatie al helemaal niet te spreken.

Inruilen die niet functionerende huurexemplaren en dan na de winterstop volle kracht vooruit.

Maar nu eerst Almere City.

Wijnand Nijs

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief