Logo bredavandaag.nl
NPO 3FM/Hans-Peter van Velthoven

Meer Tijn tegen het chagrijn

  Column

COLUMN - Ineens is hij daar, woensdagmorgen. Tijn. Zes jaar en ongeneeslijk ziek. Zijn zelf verzonnen lak-aan actie komt hij samen met vader Gerrit onder de aandacht brengen van de dj’s in het Glazen Huis.


Tijn wil nagels lakken. Daarmee hoopt hij honderd euro op te halen voor 3FM Serious Request, zodat kinderen in Afrika niet meer hoeven te sterven aan longontsteking. Dat gebeurt nog 900.000 keer per jaar, elke 35 seconden, zoals dj Wijnand Speelman telkens duidelijk maakt in zijn reportages.

Honderd euro, dat zijn 25 pakketjes met een antibioticakuur, waarmee kinderen geholpen kunnen worden. Tijn zelf kan niet meer geholpen worden. Dit is zijn laatste Serious Request, vertelt vader Gerrit. Daar word je stil van.

“Veel kinderen halen niet eens hun zesde levensjaar”, vertelt Gerrit. Zijn zoon is het wel, maar veel ouder wordt Tijn niet. Het jochie zelf is vooral een doener. Na het verhaal voor de microfoon mag hij vanuit het Glazen Huis nagels lakken. Dat doet hij een groot deel van de woensdag.

Wat volgt is een sprookje. Tijn ontketent een hausse aan reacties en haalt meer dan twee miljoen euro op. #heelhollandlakt #lakaan. En weg lijkt het cynisme. Het jonge ventje toont aan dat je je zelf ook een stuk vrolijker voelt als je een beetje aardig doet tegen elkaar én voor anderen.

Tijn ontroert, Tijn raakt je en Tijn tovert een glimlach van dankbaarheid op je gezicht. Dankbaar dat je zelf in een welvarend land leeft waar longontsteking geen levensbedreigende ziekte is. Waar je niet in oorlog leeft en feest kunt vieren op de Grote Markt. Dankbaar dat je met een glimlach op je gezicht mag genieten van prachtige acties zoals die van Tijn.

Wat zou het mooi zijn als we komend jaar allemaal een beetje Tijn waren, allemaal wat aardiger voor elkaar, een beetje meer zorgzaam. Dan maken we samen de wereld wat leuker, zoals hij dat deze week heeft gedaan. En houden we de herinnering aan Tijn levend, ook als hij er straks niet meer is.

Blijf lakken tegen het chagrijn.

Fijne Kerst en veel liefde voor iedereen en sterkte voor Tijn en zijn familie.

Wijnand Nijs

PS: Doneren aan Tijns actie, kan hier.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief