Logo bredavandaag.nl

Onze oma’s hadden geen seks

  Column

COLUMN - Wanneer je van mijn leeftijd bent, dat wil zeggen wanneer je nèt aan je eerste leesbril toe bent, dan bestaat de kans dat je ooit zwemles gehad hebt in het Sportfondsenbad aan de Vierwindenstraat. Wat ik in die tijd nog niet wist, is dat die straat een groot stempel gedrukt heeft op het seksleven van onze ouders.


- Ja, ik weet het, ik denk ook in plaatjes en wil liever ook niet aan mijn seksende ouders denken. -

Maar vóór de jaren 60 hadden vrouwen geen seks. Onze oma’s hadden gemeenschap en dat was louter bedoeld om nageslacht te verwekken. Een biologische daad waarbij vrouwen op hun rug gingen liggen wachten tot de man zijn kleverige mengsel van X en Y chromosomen kwijt kon. Niks eerst even kroelen, niks geen voorspel, gewoon hoppa.

Onder die omstandigheden vind ik het sowieso al een godswonder dat de mensheid niet uitgestorven is, en dat mijn ouders uberhaupt geboren zijn. Logisch dat meneer pastoor langs de deuren moest om onze grootouders te vragen of ze nog wel hun best deden om kinderen te krijgen. –Neeee, getver, ik wil al helemaal niet aan mijn opa en oma denken nu-

Tijdens de jaren 60 brak de seksuele revolutie aan en mocht seks voor iedereen leuk zijn. Zonder het risico te lopen als ontuchtig gezien te worden, mochten onze mama’s voortaan aan onze papa’s vertellen wat ze fijn vonden.

–Nee, brrr, niet aan papa en mama denken.-

Onze ouders vonden dat allemaal zo spannend dat ze massaal naar Kees in de Vierwindenstraat gingen om stiekem de pil en condooms te kopen. Het verhaal wil dat niet alleen onze ouders daar in de rij stonden maar dat er een hele generatie op de stoep van het winkeltje stond. Kees en zijn handeltje waren in die tijd zo revolutionair dat hij zelfs onderwerp is geweest tijdens een debat in de tweede kamer in Den Haag.

Anno nu kan ik me er niks bij voorstellen. De pil wordt vergoed door de ziektekostenverzekering en condooms hangen zelfs in de van het toilet van de kroeg. Maar steeds wanneer ik het Durex uithangbord voor de winkel in de Vierwindenstraat zie hangen moet ik denken aan oma. Aan hoe ze vast bleef houden aan de woorden dat vroeger alles beter was.

Nou, lieve oma, niet dus…

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief