Logo bredavandaag.nl

Zal ik even in uw tuin komen poepen?

  Column

COLUMN - Wat moet het leven heerlijk ongecompliceerd en zorgeloos zijn wanneer je grootste probleem bestaat uit de kookluchtjes of de loslopende kat van je buren.


Niks is zo lekker als een verplichte onthaastings-sessie georganiseerd door de NS. Stilstaan met een trein in de polder zonder WiFi, met alleen de gesprekken om je heen als afleiding.

Deze keer heb ik mazzel. Tegenover me zitten twee heren in hun late sixties. De één met een ringbaardje, de ander op sandalen met sokken. Niet ècht seks, drugs en rock n roll types, maar eerder alsof het wekelijkse hoogtepunt de nieuwe aflevering van ‘De beste zanger van Nederland’ is. De verbindende factor tussen de twee heren blijkt mopperen en klagen. En dan nog het liefst op een toon waarvan een Koreaanse nieuwslezeres strakke tepels zou krijgen.

Ringbaardje stoort zich aan de exotische kookluchtjes van de buren. Hij kan niet eens meer normaal in zijn tuin zitten, de hele dag door hangen daar de giftige dampen van stinkende uitheemse kruiden. Omdat hij het niet langer kan verdragen is hij een actie begonnen om zijn buren bewust te maken van de overlast die zij veroorzaken. Elke week maakt hij een rondje en stopt hij briefjes in de brievenbussen van zijn buurtgenoten over het installeren van geurabsorberende afzuigkappen.

Open-sandalen-meneer-met-sokken is het roerend met hem eens. Maar veel meer nog stoort hij zich aan de loslopende katten van zijn buren. Aan hoe die elke dag in zijn tuin poepen, de vogeltjes wegjagen en de jonge plantjes aanvreten. Trots laat hij het bewijsmateriaal zien op zijn mobieltje. De briefjes die hij bij zijn buren in de brievenbus zegt te stoppen, zijn iets minder vrijblijvend van aard. Volgens deze fijne meneer krijgen zijn buren de keuze tussen de kat binnen houden of een enkeltje dierenarts vanwege rattengif.

Speciaal voor deze heren, en voor al die andere mensen die overlast ervaren van de buren, is er goed nieuws. In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. En er is vast wel een politieke partij te vinden die deze prangende frustraties als speerpunt wil inzetten. Tot die tijd, lijkt het me een fijn plan wanneer iedereen zich gewoon aan de huidige spelregeltjes houdt met vrijheid van koken en huisdieren.

Wanneer de trein eindelijk in Breda aankomt overweeg ik nog heel even om de heren te achtervolgen naar hun huis. Volgens mij moet het namelijk een enorme voldoening geven om te weten in welk tuintje ik dit weekend een aromatische shoarma-keutel mag deponeren.

Babs Verstrepen

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief