Logo bredavandaag.nl

Klokkenluiden is ook een vak

  Column

COLUMN - Het is een bekend fenomeen, wanneer iemand zegt dat je niet aan een roze olifant mag denken dat je dan juíst denkt aan een roze olifant. Dus toen iemand mij vroeg om niet over het volgende onderwerp te schrijven, kon ik aan weinig anders meer denken dan aan dit onderwerp. Na een innerlijk integriteitsonderzoek kwam ik tot de conclusie dat ik het niet links kon laten liggen.


Met links laten liggen bedoel ik verder niks. Het is gewoon een algemeen gebruikte uitdrukking, en wanneer ik zou zeggen dat ik het rechts zou moeten laten liggen dan begrijpt helemaal niemand meer waar ik het over heb.

Maar ik dwaal af, het punt is dat de echtgenote van wethouder Arbouw een nieuwe baan heeft. Als management assistente op Breepark. Inderdaad, dat enigszins overbodige evenementenpark waar haar lief als wethouder deels verantwoordelijk voor was. Was, want om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen is het dossier ‘Breepark’ inmiddels gedeeltelijk ondergebracht bij iemand anders. De vertrouwelijke brief waarin de gemeenteraad hierover geïnformeerd werd, ligt nu op de redactietafel van BN DeStem.

Even los van de politieke achtergrond is de gang van zaken op zijn minst opmerkelijk te noemen. Een anonieme klokkenluider die het gebrek aan openheid en transparantie aan wil tonen, is al reden genoeg om op zoek te moeten naar een schone slip. Maar bij het excuus dat ‘de stad’ het recht heeft om dit te weten, verlies ik de controle over mijn sluitspier al helemaal.

Natuurlijk zou het niet de eerste keer zijn dat iemand uitglijdt over de glibberige scheidslijn tussen vriendjespolitiek en het gebruik maken van een professioneel netwerk. Maar denkt onze anonieme lafaard nu ècht dat de voltallige bevolking van Breda in opstand komt wanneer er in de krant staat dat de echtgenote van de wethouder ergens achter een kopieerapparaat een manager van Breepark staat te assisteren?

Ik denk het niet. Zelfs de meeste spreekwoordelijke boze blanke mannen bleven rustig weggedoken in hun stoffige driezitsbank hangen. Dit soort doorzichtige opzetjes werkt alleen in House of Cards en in het Witte Huis. Om de uitslag van de Bredase gemeenteraadsverkiezingen te beïnvloeden zijn gelukkig iets minder transparante trucjes nodig om de klepel in beweging te krijgen.

Toch kijk ik met spanning uit naar het krantenberichtje waarin onze belletjestrekker vertelt waar zijn, of haar, eigen partner werkt. Want wie weet valt daar ook nog wel een klein nep-schandaaltje uit te persen.

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief