Logo bredavandaag.nl

Ik zei nog zo, geen bommetje!

  Column

Wat waren vroeger de laatste woorden van je moeder voordat ze op vakantie ging en jij alleen thuis bleef? Precies: ‘Pas een beetje op het huis en doe geen rare dingen.’ Ik weet zeker dat mevrouw F. uit Zevenbergen ook zoiets gezegd heeft tegen haar 22-jarige zoon Jimmy.


Elke ouder is ervan overtuigd dat ‘Hotel Mama’ tijdens hun vakantie overspoeld wordt door feestende vriendjes en vriendinnetjes van het nageslacht dat er een bende van maakt. Dat de afwas al die tijd in de gootsteen zal staan te stinken. Niemand die even met een wasmand door het huis loopt om alle vuile sokken en ondergoed bij elkaar te rapen of die het doucheputje ontdoet van achtergebleven navelpluis. En dat de avond voor Pa en Ma thuiskomen vroeg genoeg is om de stofzuiger eens uit de kelderkast te halen.

Je moet als ouder wel erg veel vertrouwen in je kind hebben om tijdens de vakantie niet een paar keer een visioen te krijgen dat je zorgvuldig samengestelde Whiskey-collectie nonchalant door de cola gemixt wordt. Of van een kudde Jillz-sloerietjes die halfnaakt door je tuin paradeert in veel te korte broekjes en nauwelijks bedekkende bikinibovenstukjes. Of over rubberbomen die spontaan in de border naast het gazonnetje gaan groeien door achtergelaten ontkiemende condooms.

Welke ouder heeft het niet meegemaakt dat de buurvrouw aanbelt, terwijl je nog met je koffer in de gang staat, om te vertellen dat ze zo blij is dat je weer thuis bent. Ze is er namelijk wel een beetje klaar mee om elke dag de vergeten behaatjes en slipjes uit de coniferen te mogen plukken. Om nog maar te zwijgen over de lege bierflesjes die elke avond over het tuinhek komen zeilen.

Toch denk ik dat mama F. een half afgetakeld huis zou verkiezen boven de werkelijkheid. Te horen krijgen dat je zoon zijn opleiding Integrale Veiligheid aan de Hogeschool van Breda iets te letterlijk neemt en de vakantieperiode gebruikt om zijn 007-skills te perfectioneren. Alles beter dan je zoon te mogen gaan ophalen bij de politie nadat hij opgepakt is vanwege terreurdreiging in de Rotterdamse Maassilo.

Wat zullen haar eerste woorden straks zijn wanneer Jimmy de politiecel mag verlaten? Zal ze hem snikkend in haar armen nemen en zeggen ‘ik had nog zo gevraagd om geen domme dingen te doen’? Of is mama F. een gezond relativerende vrouw met humor, en wordt het ‘Ik zei nog zo, geen bommetje!’?

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief