Logo bredavandaag.nl

Zijn we niet allemaal gelukszoekers?

  Column

In het kader van kunst werd afgelopen woensdag een opblaasbare vluchteling door de haven van Breda gesleept. De foto die BredaVandaag op zijn website plaatste deed iets met me. Dat kwam niet zozeer door die enorme opblaaspop die met een zwemvest op een drijvend ponton zat. Het was de combinatie van de pop met het gebouw in de achtergrond op de foto. De rechtbank in aanbouw.


Terwijl ik naar de foto kijk, realiseerde ik me dat wij tijdens onze zoektocht naar geluk al behoorlijk veel mazzel hebben. Gewoon omdat er geen rechter aan te pas komt die kan zeggen dat wij het geluk maar ergens anders moeten gaan zoeken. En dat deze mazzel misschien wel de definitie van geluk is.

Want tussen de vluchtelingen op die gammele bootjes zitten ook mensen die niet direct uit een oorlogsgebied komen. Mensen die wij ondertussen gelukszoekers zijn gaan noemen. Hun zoektocht zal straks stranden in diezelfde rechtszaal die we zien op de foto. Kort nadat de rechter heeft bepaald dat ze terug moeten naar een land waar de weg naar geluk zo lang en bochtig is, dat wij ons er zelfs geen voorstelling van kunnen maken.

Sommigen mensen hebben de mazzel dat ze het geluk makkelijker vinden dan anderen. Maar wanneer je het geluk hebt dat je moeder toevallig persweeën kreeg in Nederland, dan kan ik alleen maar concluderen dat je een enorme voorsprong hebt genoten in die zoektocht naar geluk.

Babs Verstrepen

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief