Logo bredavandaag.nl

Frits Bom is dood, maar ooit gaat hij de wereld redden!

  Column

Voor de jongere generatie, Frits Bom was één van de eerste bloggers. Niet op YouTube maar op televisie. Frits Bom is er in zijn ééntje verantwoordelijk voor dat je ouders zonder navigatiesysteem met de auto van Breda naar Den Helder kunnen rijden. Dat komt omdat zij extra hun best deden tijdens de topografie-les op school.


Het schrikbeeld destijds was namelijk dat je Frits Bom op de Grote Markt tegen zou komen en dat je, omringt door televisiecamera’s, een aanwijsstok in je handen gedrukt zou krijgen. Dat moest je met die stok op een wereldkaart aanwijzen waar je dacht dat je je op dat moment bevond.

Zo kan ik me nog een uitzending herinneren die werd opgenomen op Texel. Meneer Bom staat naast zijn wereldkaart. Aan de andere kant van de kaart staat een Brabantse madam met de aanwijsstok. Frits Bom vraagt haar om Texel aan te wijzen.

‘Nouw, ’s ff kèkuh w’or. We zèn’ier op Tessul en Tessull is’un aaijlaand’ (tot zover niks op aan te merken).……..(lange pauze terwijl ze enigszins vertwijfeld naar de wereldkaart staart)….
dees’is du zeej (de stok zwaait op en neer over de hele kaart)….en’as dees du zeej’is (het puntje van de stok cirkelt nu ergens boven de Stille Oceaan)
….da’motti Tessul zèn (tok…..vastberaden plant de madam het punt van de stok op Australië).

Zonder blikken of blozen vraagt Frits Bom waarom mevrouw er zo zeker van is dat dit de juiste plaats is ‘Omdè dees du booijtuhkaant vant’aaijlaant’is’. Meneer Bom kijkt met een grijns in de camera en vraagt of ze met de auto naar Texel is gekomen. En zo, zo wilde je dus niet met je neus op televisie komen dus deed je erg je best tijdens topografie

Maar wat velen niet weten is dat Frits Bom ook de man is die ooit de wereld gaat redden. Er is namelijk een geheim genootschap dat overal op de wereld dit soort tv-fragmenten begraaft, veilig opgeborgen in tijdcapsules. Wij, leden van het geheime genootschap, zijn ervan overtuigd dat we niet de enige levensvorm in het heelal zijn. Ooit zullen er buitenaardse wezens op aarde landen die al miljoenen lichtjaren door het universum reizen op zoek naar hogere intelligentievormen. En wanneer ze die dan gevonden hebben zullen ze die ontvoeren en meenemen naar hun eigen planeet.

Wij, leden van het genootschap, proberen dit te vookomen, we denken dat die marsmannetjes na het zien van de filmpjes meteen weer in hun ruimteschip stappen om verder te vliegen. In de hoop elders intelligenter leven te kunnen vinden. Wij denken dat dit een heel succesvolle aanpak is.

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief