Logo bredavandaag.nl

Jan heeft veel moeite met het nieuwe afvalsysteem!

  Column

Je kent ze wel, van die gezapige feestjes waar de gespreksstof uitgeput lijkt te zijn nadat er even over ‘het weer’ geklaagd is en de meest recente aflevering van de luizenmoeder besproken is. Zo’n middag zou het dus niet worden, want onze Jan was er ook. En wat voor aas je Jan ook voorhoudt, Jan hapt altijd. Dus toen iemand vroeg of de rest van de feestgangers ook zo moest wennen aan het nieuwe afvalsysteem kon het feest beginnen.


‘Wat denken ze goddomme wel! Dat ik die klotezak elke dag helemaal naar die klotecontainer ga lopen sjouwen, alsof ik niks beters te doen heb?’ Onze Jan, de klassieke zeursnuit die zijn verontwaardiging wil uitspreken over het feit dat meneer de wethouder niet eerst persoonlijk bij hem op audiëntie is geweest om te vragen waar hij zijn ondergrondse container voor het restafval het liefst geplaatst zou willen hebben. Met rood aangelopen kop van frustratie tierde hij nog even door tot zijn lieftallige echtgenote hem onderbrak. Hou eens op Jan. Sinds zijn pensioen zit Jan namelijk nog liever de hele dag naar 24kitchen te kijken dan dat hij even met een vuilniszakje naar de container loopt, en dat terwijl hij nog nooit een ei gekookt heeft.

‘En dan die stinkende GFT-container, ik kan wel maden gaan verkopen aan de hengelsportvereniging’
Euh Jan, we hebben meer dan twintig jaar een duo-bak gehad waarin we GFT en restafval ook gescheiden hielden en toen klaagde je ook niet.
‘Ja maar nu wordt hij maar eens in de twee weken leeggemaakt’.
Vroeger vond je het ook onzin om hem elke week aan de straat te zetten omdat hij nog lang niet vol was.

‘En dan sta je daar met je zak en dan doet dat klotepasje het niet.’ Lieve schat, nu overdrijf je. Ons pasje doet het prima. Je had de eerste keer alleen niet in de gaten dat de klep van de ondergrondse container zich niet vanzelf opende maar dat je die schuif zelf op moest tillen.

‘Het is goddorie allemaal zo ingewikkeld geworden.’ Ja Jan, heel ingewikkeld. Papier moet bij papier, plastic bij plastic, glas bij glas, GFT bij GFT en de rest bij rest. Eigenlijk gewoon net als vroeger. ‘Ja maar een melkpak is karton maar moet nu ineens bij het plastic’ He Jan, heb jij al weleens geprobeerd om melk uit een kartonnen doos te drinken? ‘Nee natuurlijk niet, karton lekt door’. Ik bedoel maar, Jan.

Breda heeft een nieuw afvalsysteem en ineens is half Breda als onze Jan. Bang voor verandering maar wel amusant op een feestje

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief