Waiel, Margot en een aantal docenten vieren het verkrijgen van het keurmerk.
Waiel, Margot en een aantal docenten vieren het verkrijgen van het keurmerk.

Van vluchteling tot schooldirecteur: Waiel Shaker vindt draai in Nederland

Column

BREDA - Na heel wat omzwervingen in Europa, kreeg Waiel Shaker ruim drie jaar geleden zijn verblijfsstatus in Nederland. Hij ging taallessen volgen, maar was niet blij met de wachtlijsten. Hij wilde sneller en ook meer dan daar geboden kon worden. Bovendien miste hij er de sociale kant van
het inburgeren: wat zijn de omgangsvormen en gewoontes in Nederland?

Waiel Shaker ontvluchtte Syrië zo’n zeventien jaar geleden vanwege de dictatuur. “Ik kwam in 2000 in Nederland en heb toen asiel aangevraagd”, vertelt hij. ‘Na 2,5 jaar zat ik nog steeds in het AZC, ik werd daar gewoon gek. Ik kom uit een familie van heel harde werkers, hier mocht ik niets. Ik was zo moe van alle procedures dat ik alles achter heb gelaten en naar Italië ben gegaan, waar mijn broer woonde. Daar ben ik dertien jaar geweest. Ik heb er van alles gedaan. Illegaal ja, maar ik kon niet terug naar Syrië en ik had het echt nodig om te kunnen werken.”

Ongeduldig
“In 2014 wilde ik naar Noorwegen gaan om daar te gaan werken, maar onderweg werd ik aangehouden en naar Nederland gebracht, omdat ik daar als eerste asiel had gevraagd. Ik weet dat ik ongeduldig ben. Ik wil werken, iets opbouwen. Ik vond het heel moeilijk dat dat in eerste instantie niet mocht. Dus toen ik mijn verblijfsvergunning kreeg ben ik heel hard gaan werken.”

Taal
“Door het Maatjesproject van het Mondiaal Centrum leerde ik snel Nederlands spreken en ook wat de regels en normen hier zijn. Zonder hun hulp had ik het niet gered. Ik vond de manier waarop ik de taallessen voor de inburgering kreeg niet fijn en dacht dat dat beter kon. Maar zo heb ik wel Margot van Bragt ontmoet. Zij was daar docent. Ik bedacht dat ik zelf een taalschool wilde oprichten. Ik heb Margot gebeld, zij wilde even nadenken en belde al snel terug dat ze dat wel wilde. Ik zei nog tegen haar: Je bent gek, je kent me nauwelijks.”

Gedrevenheid
Margot van Bragt zag zijn plan echter wel zitten: “ Ik vertrouwde Waiel en vond zijn gedrevenheid ook heel bijzonder. En ik durf op mijn intuïtie af te gaan, dus heb ik mijn spaargeld geïnvesteerd. We hebben dezelfde ambitie: kwaliteit leveren, met alleen gediplomeerde docenten. En die ook verder opleiden door workshops en studiedagen. Wij zijn ontzettend trots dat wij in 1,5 jaar tijd de grootste inburgeringsschool in Nederland zijn geworden met ruim 800 studenten en locaties in 25 steden. We zijn begonnen met vijf studenten! Samen hebben we ontzettend hard gewerkt en we zijn dan ook heel blij dat we het Blik op Werk-Keurmerk hebben gekregen.“

Kansen
Waiel: “Ik ben heel erg blij met alle kansen die ik hier gekregen heb. Zo mocht ik van de gemeente mijn diploma taxichauffeur halen. Dankzij die kansen kon ik door heel Nederland reizen om de scholen op te zetten. Het is heel mooi om nu zelf mensen aan het werk te kunnen helpen.”

Inburgering
Wie een verblijfsvergunning krijgt moet een inburgeringscursus volgen. Statushouders moeten die zelf betalen, maar als ze deze opleiding voor inburgering en het Staatsexamen Nederlands I / II volgen aan een school met het Blik-op- Werk keurmerk kunnen zij hiervoor geld lenen bij DUO.
Asielmigranten hoeven die niet terug te betalen, als zij hun diploma op tijd behalen, een ontheffing krijgen of een algehele vrijstelling.