Afbeelding

Goed idee! Een algeheel rijverbod voor mannen in Breda

Door: Babs Verstrepen Column

Aan de leestafel zitten twee heren op leeftijd aan een bakkie ouderwets gewone koffie. Samen lezen ze de krant, hardop, zoals eigenlijk alleen stelletjes dat kunnen die al honderd jaar bij elkaar zijn. De één leest voor, de ander geeft commentaar.

Ze doen me denken aan de twee verzuurde balkon-meneertjes uit de Muppetshow en wanneer ik goed naar ze kijk lijken ze er zelfs een beetje op. 'Hij reed waarschijnlijk te hard' stond er boven een artikel over een dodelijk ongeval en dan gaat de ander los.

'Auto's zouden een IQ begrenzer moeten hebben. Het zou verboden moeten zijn om in een stuk blik te rijden met meer pk's onder de motorkap dan de score van je IQ-test.' Voorlees-muppet kijkt geschrokken om zich heen om te zien of er niemand aanstoot neemt aan de woorden van commentaar-muppet. Wij doen alsof we niks horen.

'Het is godgeklaagd dat ik een doktersverklaring nodig heb om mijn rijbewijs te behouden terwijl die jonge gasten niet eens doorhebben dat ze met een dodelijk wapen onder hun reet door de stad racen. Hoe vaak lees je nou in de krant dat een bejaarde iemand doodrijdt?'

Voorlees-muppet vraagt hoe hij denkt dit probleem op te lossen. 'Een algeheel rijverbod in de stad voor mannen jonger dan 50 jaar. Grote parkeerplaatsen bij de afritten van de snelweg waar ze hun auto kunnen laten staan, en overstappen in zo'n lullig elektrische brommobieltje. Je zal zien dat het helpt.' Om ons heen beginnen enkele heren zichtbaar onrustig op en neer te schuiven op hun stoel maar niemand zegt iets.

Wanneer de koffie van de twee muppets op is lopen ze richting de uitgang. Dan valt de deur achter ze dicht en is het stil in de zaak.

In een poging de sfeer wat te herstellen zegt iemand 'Alleen voor mannen he? Want je leest ook nooit in de krant dat de politie een vrouw heeft aangehouden omdat ze met 100 km/uur over de Claudius Prinsenlaan scheurde.'

Naast ons staat een meneer resoluut op en gooit geërgerd een briefje van 5 euro op het tafeltje 'pff, die seniele ouwe gek. Het is maar goed dat hij geen wethouder meer is!'

Hoezo maar goed? Jammer! Ik had dolgraag op de publieke tribune willen zitten wanneer  hij dit voorstel aan de raad zou hebben voorgelegd.