Een restafvalcontainer bij het Dr Jan Ingen Houszplein.
Een restafvalcontainer bij het Dr Jan Ingen Houszplein. Foto: Wijnand Nijs

Op re-cyclesafari door Breda

Door: Wijnand Nijs Column

Breda kan zich opmaken voor afvaltoerisme. Het is nog even wacht totdat de kersverse wethouder Daan Quaars de juiste knop heeft gevonden waardoor de afvalpasjes geschikt zijn voor alle ondergrondse containers, maar dan kunnen we los.

Met het afvalzakje onder de snelbinders op re-cycletour door de stad, op afvalsafari door Tuinzigt en Zandberg. Wellicht vindt een creatief brein wel een nieuwe speurtocht uit, of heet dat dan een geurtocht?

Het oplossen van het afvalprobleem bij de ondergrondse restafvalcontainers heeft de hoogste prioriteit, stelde Quaars afgelopen week. Terecht, want de zomer is begonnen en over anderhalve week zijn ook de basisschoolkinderen vrij. Dan moet er natuurlijk wel wat te doen zijn. Ieder kind een pasje en een tasje en er kan weer een streep door een middagje verveling. Ook leuk voor de ambtenaren op het stadskantoor die met de collega-wethouder Greetje Bos een fietstochtje door de stad gaan maken.

Natuurlijk kun je je afvragen of de duizenden euro’s die extra pasjes en aanpassingen aan de bakken ongetwijfeld gaan kosten de oplossing van het probleem zijn. In heel veel wijken verloopt de afvalscheiding zonder enig probleem. Zelfs niet-hondenbezitters maken tegenwoordig een sociale wandeling en spreken met buurtgenoten, schijnt.  

Er schijnen ook buurten die zijn die deelnemers aan een afvalsafari vrezen. Zij wonen bij een mogelijk populaire bak op een toeristisch - of wellicht verkeerstechnisch - aantrekkelijk punt. Een terechte vrees natuurlijk. Want wat is leuker dan op een zonnige dag met je zakje restafval door de stad te gaan rijden met je auto of fiets en op die manier stadsgenoten te ontmoeten? Want Breda Brengt het Samen.