Triodos bank snapt helemaal niks van vrouwen en hun handtassen

  Column

De Triodos bank, je weet wel, die op en top groene bank van de tv-reclame 'volg je hart, gebruik je hoofd' heeft iets nieuws bedacht. Een bankpas van biologisch afbreekbaar plastic. Jeeej! Eindelijk een bank die iets doet aan al die duizenden bankpasjes die als afval achterblijven op de strandjes van de Galderse Meren, in het Mastbos en in de berm van de afritten van de snelwegen. Maar er zit ook een keerzijde aan en ik ben bang dat dit voor mij een volslagen onbruikbaar bankpasje gaat worden.


Ik heb namelijk niet zo'n dameshandtasje waarin alles ordentelijk opgeborgen is. Nee, ik heb een soort plunjezak ter grootte van een eenpersoons slaapzak. Naast de gebruikelijke dingen is er ruimte genoeg voor alle andere rommel die ik dagelijks met me meesleep. Vraag me niet waarom, maar laatst kwam ik zelfs een schroevendraaier tegen.

Mijn tas doet ook niet aan vakjes, het is gewoon een soort stortkoker. Het enige nadeel van zo'n ding is dat het een bodem heeft. En na verloop van tijd wordt die bodem een soort bio-bodem van organisch afval waarin broodkruimels (?) en hondenbrokken (?) zich vermengen met half vergane zakdoekjes en soms een geplet opengespleten mandarijntje of gebutst appeltje. We hebben het hier dus over een biotoop waar spontaan leven zou kunnen ontstaan. Gelukkig zwerven er ook altijd nog wel wat verdwaalde kauwgompjes of pepermuntjes rond (nooit Fishermansfriend kopen! Want de inhoud van die zompige zakjes gaat na verloop van tijd sowieso een eigen leven leiden). Waardoor mijn tas niet als een composthoop ruikt.

Terug naar de bankpasjes van biologisch afbreekbaar plastic. Je begrijpt het probleem. De bodem van mijn tas lijkt me geen goede omgeving voor zo'n ding. Stel je voor dat ik mijn pinpas, en dat is meestal het geval, los in mijn tas doe. De kans is groot hij dat hij dan vandaag of morgen verzwolgen wordt door die biologische massa en dat is niet best voor de continuering van de huishoudelijke cashflow.

Ik snap best dat ze bij de Triodos bank hun hart volgen en hun hoofd gebruiken. Maar ik weet zeker dat het idee van een biologisch afbreekbare pinpas niet bij een vrouw vandaan komt. Het is gewoon een stom idee. Of ben ik de enige zijn die liever zo'n hard plastic pasje heeft dat zich geheel afzijdig houdt van het biologisch evenwicht in mijn handtas?

Babs Verstrepen

Babs Verstrepen