BOA’s zorgen voor animatie in Beste Binnenstad Breda

  Column

Vanaf 1 september gaat er strenger gehandhaafd worden op overlast door fout geparkeerde fietsen in de binnenstad van Breda. En dat is nodig, want Breda is 24/7 een ondoordringbare jungle van fout geparkeerde fietsen, toch?


Neuh, niet echt, maar op stapavonden en tijdens evenementen kan het inderdaad een zootje zijn. Dus wat doe je dan als verantwoordelijk wethouder? Precies, dan organiseer je een persmomentje voor de lokale journaille om het probleem inzichtelijk te maken en de oplossing te presenteren. Op woensdagochtend 10 uur!

Dus poseerde wethouder Bos, als een non met een kaars die haar hoogtepunt aan voelt komen, bij een fiets terwijl ze er een kaartje aan hing. Logisch, ze was dolblij dat ze op dit tijdstip een paar van die enorm overlast-gevende fietsen gevonden had. Want van oudsher is woensdagochtend 10 uur uiteraard het beste tijdstip. Net als op 1 januari tijdens lunchtijd een foto maken op de Amsterdamse Wallen om het massatoerisme in beeld te brengen. Of midden in de nacht een foto maken van de A58 om de noodzaak voor verbreding uit te leggen.

Ik snap best dat je zo'n fotomomentje niet gaat inplannen op zaterdagavond om, laten we zeggen, half twaalf, wanneer de doelgroep zijn fiets massaal tegen de Grote Kerk pleurt. Het geeft vast gedoe wanneer er een met alcohol gemarineerd publiek lallend staat toe te kijken. Maar woensdagochtend 10 uur? Dan mag je al blij zijn wanneer er tien van die ANWB stelletjes die op hun e-bikes naar het centrum zijn komen peddelen omdat meneer nieuwe sandalen nodig heeft en zij graag nog even snel ergens een stukkie appeltaart wil weghappen.

Het roept trouwens wel de vraag op hoe ze dat straks in het echt willen gaan doen. Nodigen ze dan een peloton van de mobiele eenheid uit wanneer de afdeling handhaving met een vorkheftruck die fietsen gaat opharken?

Het zal je maar gebeuren dat je met je zatte harses ziet dat zo'n BOA een briefje aan je stuur hangt met 'foei meneer u mag uw fiets hier niet parkeren en over een half uur takelen wij hem op om hem naar het depot te brengen'. Vooral niet wanneer je zojuist bent weggestuurd bij de dichtstbijzijnde fietsenstalling omdat die vol was.

Alles bij elkaar lijk het wel een idee van een camping-animatie-team. Geen wonder dat Breda de Beste Binnenstad van Nederland is geworden!

Babs Verstrepen
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief