Eng! Die natuur in de stad!

  Column

Dieren in de stad. Wij stadsmensen hebben er moeite mee om onze beperkte leefomgeving te moeten delen. En al helemaal met iets dat op meer dan twee poten loopt, of vleugels heeft. De eerste groep kakt op je stoep en de tweede op het dak van je auto. En dat moeten we natuurlijk net hebben.


Dus wanneer er een soort van nieuwe diersoort in ons leefmilieu infiltreert dan is dat nieuws. Deze week zijn er zes ransuilen neergestreken in een boom in Prinsenbeek. Niemand weet waar de dieren vandaan komen of wat ze komen doen, maar een beetje eng is het wel.

Echte Bekenaren kennen het verhaal van de Heilige Gertrudis van Nijvel. In de 7e eeuw had Beek last van een enorme muizenplaag. Toen de hele oogst van de boeren werd opgevreten besloot de Heilige Gertrudis te gaan bidden. Lieve muizen! Uit de aarde zijn jullie gekomen, in de aarde zullen jullie weer teruggaan, opdat deze mensen als goede dienaren van God van de aarde kunnen leven. Hierop kropen de muizen allemaal terug in de aarde en was Beek verlost van de plaag.

Het kan bijna geen toeval zijn. Uilen zijn slimme dieren. Misschien is er een internationale ransuilen-vergadering geweest waar dit stukje geschiedenis besproken is. Mogelijk zijn er zes uilen op verkenning gestuurd om te onderzoeken of er nog steeds muizen in de grond zitten. Heeft iemand toevallig gezien of ze moderne sonar apparaten bij zich hebben?

Zo niet, dan is het misschien toch gewoon toeval. Want eigenlijk zijn alle dieren in de stad een soort vluchtelingen. Ze zijn op zoek naar een mogelijkheden om het beter te hebben dan waar ze vandaan komen en in onze betegelde achtertuintjes is het een stuk makkelijker om naar muizen te zoeken dan in de weilanden en bossen. En net als voor elke vluchteling geldt, zolang ze zich aan onze regeltjes houden en geen overlast veroorzaken, mogen ze blijven.

Dus ransuilen, laat dit een waarschuwing zijn. Gedraag je een beetje. Poep niet op de auto's, laat geen braakballen achter in de zandbak en doe je ding. Vang lekker veel muizen zodat wij stadsmensen het voordeel van jullie aanwezigheid zien. Wie weet is het de start van een langdurige vruchtbare samenwerking.

Nog wel een kleine tip. Mocht het zover komen dat jullie straks nestjes en jonge uiltjes gaan maken. Doe dat dan in een ander boompje iets verder weg van de stadsmensen. Anders wordt het alsnog oorlog.

Babs Verstrepen