De realiteit achter het hele verhaal van de NAC-Willem II after-party

  Column

Humor ligt op straat. In dit geval op de klinkertjes van het parkeerterrein naast het NAC-stadion. Want, zo zei de woordvoerder van een paar hooligans in debielmodus, het hele verhaal moest verteld worden. De realiteit moest bovenkomen. Dus, bij dezen.


Voor wie het gemist heeft. Het gaat om een paar volwassen kerels die even daarvoor naar een balspelletje hadden gekeken. En daar waar ongeveer 18.000 mensen het stadion zonder kleerscheuren hadden weten te verlaten, had een paar mensen de pech om tegen de knuppels van een peloton ME-ers te botsen. Door een opeenstapeling van fouten welteverstaan. Grove fouten zelfs. Want, van een beetje hooligan kan natuurlijk niet verwacht worden dat hij zijn fundamentalistische driften onder controle weet te houden wanneer er, aan de andere kant van een hufterproof hek, zweterige sjaaltjes van de tegenpartij te ruiken zijn.

Daar had meer rekening mee gehouden moeten worden. Zo'n snuffelbare feromonen-walm is gewoon te provocerend. Daar raak je van in de war en dan ga je matten. Volgens Stichting Vak G heeft het dan geen zin om moralistisch te oordelen dat een normaal mens dat niet doet want dan heb je geen oog voor de realiteit. Deze realiteit kreeg brede bijval.

Ik vraag me af of de boze blanke mannen deze zelfde realiteit gepikt zouden hebben wanneer er vijftig kereltjes van, laten we zeggen, Noord-Afrikaanse afkomst, met elkaar op de vuist gegaan waren? Zouden ze dan ook zo begripvol op sociale media reageren? Of geldt deze realiteit alleen wanneer het over voetbal gaat?

De realiteit is dat de meeste van deze eencelligen zich waarschijnlijk suf heeft staan smeren met Arniflor blauwe plekken-zalf om de volgende dag niet herkend te worden als deelnemer aan de NAC-Willem II after party. Want de realiteit is dat de grote moralistische buitenwereld helemaal niet zit te wachten op dit soort achterlijke waanzin.

Het is namelijk heel simpel. De realiteit is dat voor veel mensen de wereld even stil staat wanneer er 22 poppetjes op een grasveldje achter een balletje aanrennen. De realiteit is ook dat voor anderen het dagelijks leven gewoon doorgaat en dat er op zondagmiddag zelfs heel burgerlijk boodschappen moeten worden gedaan.

Ja, boodschappen op zondagmiddag. Wen maar alvast aan het idee, want straks kunnen we waarschijnlijk gezellig samen shoppen. Moeten we alleen nog even een alternatief vinden voor de Jumbo en de Action. Want de realiteit is dat deze winkels wat onhandig te bereiken zijn met zo'n gebieds- en stadionverbod op zak.

Babs Verstrepen

Babs Verstrepen


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief