De eerste natte scheet van Thierry in Den Haag

  Column

Met een proefballonnetje dat meer weg heeft van een natte scheet heeft ons eigen Tweede kamerlid Thierry Aartsen de landelijke media gehaald. Hij hield een pleidooi dat er meer geld uit Den Haag moet komen voor bouwloodsen voor carnavalswagens.


Maar willen we echt dat Den Haag zich gaat bemoeien ons carnaval? Zelf zie ik carnaval toch het liefst met zo weinig mogelijk Haagse inmenging. Het motto van 2019 'Da ziede zo' kan zomaar verkeerd uitpakken. Haagse ogen zien dingen nu eenmaal anders.

Het is beter om de mensen in het Haagse lekker in de waan laten dat ons carnaval een debiel feestje is van verplichte lolligheid waar zij te nuchter zijn. Je moet er toch niet aan denken dat er straks vrijwilligers van de Anonieme Alcoholisten en de Jellinek kliniek naar Breda afreizen om te prediken voor een alcoholvrij carnaval. Of erger nog, dat Den Haag er een gesubsidieerd zuipfestijn van gaat maken als internationaal toeristische trekpleister waardoor we eerst door een muur van Japanners, Chinezen en bovensloters moeten wringen omdat die willen komen kijken hoe wij onszelf onsterfelijk voor lul zetten.

Voor je het weet slaat de Partij voor de Dieren op tilt bij het zien van al die koeien, konijnen, pandaberen en pinguïns omdat het niet vega genoeg is. Wordt Mark Rutte boos wanneer je jezelf insmeert met iets teveel zelfbruiner en een vlassige pruik opzet omdat het de diplomatieke betrekkingen met Amerika op scherp kan zetten. Straks mogen we geen monnikspij meer aantrekken omdat het gezien wordt als een openlijke steunbetuiging aan het seksueel misbruik door de katholieke kerk, en staat de Grauwe Eeuw op de Grote Markt te demonstreren tegen cowboys en indianen. Of halen we ons de woede op de hals van Lilianne Ploumen omdat al die pruiken en carnavalspakjes gemaakt worden door onderbetaalde kleine kindjes in Bangladesh of zo.

Laten we het erop houden dat het gewoon een mediageniek proefballonnetje is geweest. Maar Thierry, zoals wel vaker met een natte scheet: In eerste instantie is er de opluchting dat je het kwijt bent, daarna komt het besef dat het misschien toch niet zo'n goed idee was. Want wanneer de boel opgedroogd is, blijf je zitten met van die kriebelende knisperende korstjes in je slip. Gewoon niet doen dus.

Maar wanneer je toch een vruchtbare bijdrage wil leveren aan het Bredase carnaval, èn alvast een zeteltje op het Haagse pluche veilig wil stellen door Brabantse zieltjes te winnen, dan heb ik een kleine tip. Pleit voor een vierdaagse afsluiting van de Moerdijkbruggen. Dat scheelt een hoop narigheid.

Babs Verstrepen

Babs Verstrepen