Dat hele gele hesjes gedoe, is dat niet gewoon een reclamestunt van de ANWB?

  Column

De nieuwe reclamecampagne van de ANWB kan niemand ontgaan zijn. Ineens zie je overal gele hesjes. En wie is de hofleverancier van die dingen? Juist, de winkels van de ANWB! De meest degelijke winkelketen van Nederland. En dit is een poging om het stoffige Sky Radio-imago wat op te poetsen.


Want mensen die dingen kopen in de winkels van de ANWB zijn ècht de allerbraafste mensen op aarde. De politie gebruikt de klanten van het filiaal in de Nieuwe Ginnekenstraat zelfs als controlegroep bij het examen 'profileren'. Typische ANWB-mensen zijn per definitie vrij van verdenking van welke stoute dingen dan ook.

Ze zijn bijvoorbeeld te herkennen aan hun degelijke auto met trekhaak en voldoende motorvermogen om een tiny house op wieltjes door de Alpen te sleuren. Bij deze brave mensen spatten de erotische vonken er vanaf bij het zien van kampeer-gadgets. Wat te denken van zo'n geil campingstoeltje. Niet zo'n half doorgezakt kreng met een zakje in de leuning voor een bierglas, maar minimaal één met een verstelbare rugleuning en zijwaarts uitklapbaar tafeltje voor de dagelijkse versnaperingen.

De andere, nog bravere, ANWB-klanten zijn komen zelfs met de fiets. En dan weer niet zo'n hippe rammelbak met een kratje en een klapperende ketting waar het stadsvolk zich op voortbeweegt, maar een èchte tourfiets. Zo één met drieënzestig werkende versnellingen, en met van die clipjes aan de bagagedrager waar je waterdichte tasjes aan vast kunt maken. En natuurlijk met zo'n 'hé kijk mij eens lekker urenlange milieuvriendelijke fietstochten maken door de prachtige natuur terwijl ik lekker over mijn stuur hang'-toerbeugel op het stuur.

Verder staat de ANWB-winkel natuurlijk bekend als de huisdealer van oerdegelijke vrijetijdsjasjes in unisex uitvoering. Human Nature. Het klinkt niet als een anticonceptiemiddel maar wacht maar tot je zo'n jasje aantrekt. De kans om zwanger te raken wordt direct met honderd procent verkleind, tenzij je ergens in Parijs op een hele vieze wc-bril gaat zitten. Maar op zulke plaatsen kom je natuurlijk niet wanneer je uit vrije wil zo'n jasje gekocht hebt.

Nee, ik snap die ANWB wel. Al die tevreden braafheid ging ze een beetje de keel uithangen. Daarom hebben ze er een stoere campagne tegenaan gegooid om ook eens wat boze mensen naar de winkels te lokken. Het kan geen toeval zijn dat de ANWB, juist nu, de prijs van die gele hesjes met maar liefst 20 procent heeft verlaagd.

Babs Verstrepen

Babs Verstrepen
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief