Heeft iemand toevallig een reserveklokje over?

  Column

Er zijn boeken over geschreven en liedjes over gezongen. Met één van die liedjes zit ik nu al een paar dagen in mijn hoofd. 'Een man weet pas wat hij mist …. weet pas wat hij mist …. als ze er niet is ….' Ik ben geen man, maar nu ze er niet is weet ik pas hoeveel ik haar mis: de wijzerplaat van de klok op de toren van de Grote Kerk.


Als je me vorige week had gevraagd hoe vaak ik op die klok kijk om te zien hoe laat het is, dan had ik waarschijnlijk mijn schouders opgehaald en gezegd dat het wel meevalt. Maar dat was toen, en toen hing die verdomde klok er nog. Nu ze de klok tijdelijk geamputeerd hebben, weet ik wel beter. Het lijkt wel alsof ik honderd keer per uur naar die klok opkijk. Iedere keer weer even die verwarring en het besef dat er iets niet klopt.

Volgens mij was het meteen bij de allereerste keer dat ik omhoog keek naar de klokloze toren dat ik het liedje van De Dijk begon te neuriën.

Toen nog vrolijk. Alleen van kleefdeuntjes die in je hoofd blijven plakken word je niet vrolijker. Zo heb ik ooit eens drie weken met het Amerikaanse volkslied rondgelopen. Ik was een jaar of twintig en weet niet meer hoe het erin kwam, alleen dat het er was. Drie weken lang. Dat doet rare dingen met je.

Tot vorige week vond ik het nummer van De Dijk helemaal geen vervelend nummer. Soms zat het even in mijn hoofd maar het ging er altijd weer uit. Nu gaat het er niet meer uit. Het lijkt wel eens heel even een klein beetje weg te zakken maar dan kijk ik per ongeluk weer naar die toren zonder wijzerplaat, en dan is het er weer. Als alles volgens planning verloopt, hangt de klok half april weer terug op haar plek. Ik weet niet of ik dat red met die treurige stem van Huub van der Lubbe in mijn hoofd.

Dus, help! Heeft iemand toevallig nog ergens een reserveklokje in de kast liggen? Het liefst eentje die waterbestendig is en met een doorsnede van een meter of drie? Zo ja, dan kom ik hem graag halen. Ik zal hem eigenhandig de toren op hijsen en aan het haakje hangen. Ergens half april krijg je hem terug! Dat beloof ik!

Babs Verstrepen

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief