Een ouderwetse veldslag doet het vast lekker op tv bij Hart van Nederland

  Column

Elk jaar als het nieuwe carnavalsjasje van Boerke Verschuren wordt onthuld, waait er wat stof op. Dit jaar een zandstorm? Want 'Dit heeft niks te maken met discriminatie, dit is gewoon een carnavalsthema.' Uh ja dat begrijpen wij ook wel anders hadden ze wel gekozen voor cowboys in een wild west saloon, en niet voor indianen in een wigwam. Maar snapt de doelgroep dat ook?


Laten we het niet groter maken dan het is; een kroeg met een carnavalsthema. Leutig en met Carnaval mag alles. Dus ook Boerke omtoveren tot de Stamwigwam van het Ginneken. Alleen na het per ongelukke pr-mazzeltje van twee jaar geleden, toen Boelke Velschulen het aan het spreekwoordelijke (saté)-stokje kreeg met de doorgedraaide heren van de Grauwe Eeuw, bekruipt mij toch de vraag; Waarom? Waarom carnaval inzetten om de gespannen sociale pijl en boog nog een beetje meer op scherp te zetten?

Het zal toch niet zo zijn dat de indianen van de Stamwigwam stiekem hopen op een klein relletje? Als ik de reacties op sociale media mag geloven staat er aan een heel leger BlokeerBrabo's klaar om de wigwam te verdedigen en eventuele boze bovenslootse meneertjes te scalperen. Een beetje extra publiciteit voor je kroeg kan natuurlijk nooit kwaad en zo'n ouderwetse veldslag doet het lekker op tv bij Hart van Nederland. Zeker wanneer je dan van die zilte indianentranen mag plengen en kunt zeggen dat allemaal het niks met discriminatie te maken heeft maar het toevallig alleen een leutig carnavalsthema is.

Het hele indianengebeuren zou pas echt een stunt zijn als het allemaal doorgestoken kaart blijkt te zijn. Misschien hebben de Bredase indianen en de zeurkousen van de Grauwe Eeuw maanden geleden al in het geheim de strijdbijl begraven en zitten ze vanavond bij Pauw aan tafel samen aan een vredespijp te lurken om een nieuwe Bredase carnavalstraditie aan te kondigen; een boerenbruiloft tussen een Bredaas Boerke en een mooie Surinaamse Pocahontas.

Maar misschien ook niet. Misschien is het gewoon wat het lijkt dat het is. Een dikke vette opgestoken -blijf-van-onze-tradities-af-middelvinger naar de Grauwe Eeuw. En in het lulligste geval mogen we dan straks met onze kids tussen de ME pelotons door laveren omdat aan de ene kant van de Ginnekenmarkt -zwarte piet is racisme-relrakkers- staan te demonstreren terwijl er aan de andere kant in pils gemarineerde Bredase inboorlingen staan te lallen dat ze gewoon cowboytje en indiaantje willen kunnen spelen.

Anyway, ik ben de komende dagen te herkennen aan een belachelijk sexy verpleegstersjurkje en in mijn EHBO-tasje zitten paar extra grote tubes blauweplekkenzalf. Het is maar dat je het weet.

Veel plezier allemaal!

Babs Verstrepen


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief