Ali Express-toeristen

  Column

Ze zien eruit alsof ze al dertig jaar samen zijn. Hij in een spijkerbroek met blauw windstoppertje over zijn gestreepte trui, en zij, hoe verrassend, in een spijkerbroek met een blauw windstoppertje over haar gestreepte trui. Het zijn duidelijk toeristen die onze bruisende stad komen ontdekken. Samen lopen ze door de Willemstraat in de richting van het Valkenberg.


Bij een bankje in de zon staan ze stil. Hij buigt voorover zodat zij de thermosfles en twee bekertjes uit zijn rugzak kan halen. Hij neemt de bekertjes van haar over en houdt ze vast. Zij schenkt en verdeelt de dampende inhoud over de twee bekertjes. Een boterhammentrommeltje komt tevoorschijn en er komen twee belegde broodjes uit. Alsof ze het zo afgesproken hebben gaan ze zitten en buigen ze hun gezichten precies tegelijkertijd naar de zon. Het vredige schouwspel raakt me. Zo ziet tevreden zijn met het leven eruit. Geen grootse of meeslepende avonturen, maar gewoon, samen op een bankje in een park met je gezicht in de zon je zelfgesmeerde broodjes oppeuzelen terwijl je kijkt naar de tulpen en narcissen die zachtjes meedeinen op de wind.

Net als in de rest van het land komt het toerisme-seizoen in Breda op gang. En daar waar ze in de bollenstreek de Aziatische toeristen letterlijk uit de tulpenvelden moeten meppen om te voorkomen dat een deel van de oogst mislukt, mogen wij in Breda genieten van de aanblik van tevreden ANWB-stelletjes die in matching vrijetijdskleding door onze bruisende stad hobbelen.

Nu maar hopen dat er niemand op het idee komt om hier ergens bollenvelden aan te planten die verder reiken dan de horizon. Want voor je het weet struikel je over de Ali Express-toeristen die vanuit hun Ali Express-cruiseschepen overstappen in Ali Express-bussen om met hun Ali Express-selfiesticks op zoek te gaan naar de mooiste plekjes in de stad.

Babs Verstrepen