Iedereen wil een popcornmachine uitvinden

  Column

Uitvinder! Antwoordt het halve schoolplein in koor wanneer ik vraag wat ze later willen worden. Ze kijken me glunderend aan en ik heb het hart niet om te zeggen dat de meeste uitvinders geen echte uitvinders zijn, maar gewone mensen met een gewone baan, die per ongeluk iets uitvinden.


Werkgevers klagen steen en been omdat ze moeilijk aan technisch personeel kunnen komen. Onze wethouder van Onderwijs denkt dit probleem op te lossen met een zogenaamd Junior Techniek College. Door kinderen al op de basisschool bloot te stellen aan techniek zullen er meer kinderen in de techniek willen werken, zo is het idee.

Yeah right. Alsof die eerste aanraking het probleem is. Op hun zevende bouwen ze robots van technisch LEGO en weten ze al beter hoe een computer werkt dan ik. Volgens mij ontstaat het probleem pas een paar jaar later, namelijk wanneer de uitslag van de CITO-toets op de mat valt.

Bijlesje hier, huiswerk-klasje daar, alles om onze kids 'het lot' van het (V)MBO te besparen  - want mijn kind is slim genoeg voor de HAVO. De meeste ouders moeten er niet aan denken dat hun kind straks die loodgieter wordt die op zijn knieën wc's zit aan te sluiten voor een woningbouwvereniging.

Onze kids moeten het vooral allemaal naar hun zin hebben, hun talenten maximaal kunnen ontplooien, en dat wij ze daarom graag voorhouden dat ze allemaal uitvinder kunnen worden. Maar zo zit de grotemensenwereld helaas niet in elkaar.

Ik wil de kids op het schoolplein graag vertellen dat je met een technische (V)MBO heel ver kunt komen. Maar ook dat je een supergrote bofkont bent als je later je centjes kunt verdienen met je hobby. Tegelijkertijd wil ik zeggen je nog steeds een bofkont bent wanneer je een baan vindt die je leuk vindt en waarmee je genoeg tijd en centjes overhoudt om ooit die spreekwoordelijke popcornmachine uit te vinden.

Maar net als hun ouders houd ik mijn mond. Ik laat ze in de waan dat hun grotemensenwereld er straks anders uitziet dan die van ons, dat ze allemaal uitvinder kunnen worden. Diep in mijn hart weet ik dat de meeste van deze kids straks op het (V)MBO behoren te zitten en ik hoop dat hun ouders ze 'dat lot' willen gunnen. Want het is misschien niet de snelste weg naar succes maar wel de gelukkigste, en dan komt die popcornmachine-uitvinder vanzelf bovendrijven.

Babs Verstrepen
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief