Wijnand, het zal even wennen zijn

  Column

Uit elkaar gaan doe je niet zomaar. Zeker niet wanneer je Wijnand Nijs heet en gaat scheiden van BredaVandaag. Met de woorden 'hierbij draag ik het stokje over aan Hanneke' nam de grote baas afscheid. En juist die woorden typeren Wijnand.


Want euh, hoezo stokje? Noem het maar gerust een hele boom. Een heel zorgvuldig geplante boom. Eentje die van onderaf heeft mogen groeien en die alle ruimte en aandacht kreeg die nodig was om zich stevig te wortelen in Bredase grond. Door jouw integere toewijding is die boom nu bestand tegen een briesje van, laten we zeggen, windkracht tien.

Wijnand. Je bent de enige persoon op aarde die echt al mijn stukjes heeft gelezen. Wat begon met een verhaaltje over platgetrapte kauwgom-pulk op het, toen nog, fonkelnieuwe NS station, eindigde dinsdag met een rood stickertje op mijn shirt. Niet alleen bij mij overigens want de Bommel was gevuld met mensen die trots rondliepen met zo'n zelfde stickertje. Die stickertjes waren de stille getuigen van de boom die je elf jaar geleden gezaaid hebt.

De volgende dag, net voordat de trein station Breda binnenreed, werd ik verwelkomd door een grote hijskraan met wapperende vlaggen op het havenkwartier. De eerste voorbode van dat er eindelijk weer iets spannends staat te gebeuren op dat braakliggend stuk Breda. Voor mij meteen ook de eerste keer dat een grote verandering niet vergezeld werd door een, door jou geschreven, nieuwsartikel op BredaVandaag. Het zal even wennen zijn.

Want de vraag is niet òf er nog mensen de fout in zullen gaan wanneer er zich voor hun ogen een potentieel nieuwsitem afspeelt en ze zonder nadenken de telefoon pakken om je een berichtje te sturen. De vraag is hoe vaak het zal gebeuren. En hoe lang het duurt voor Breda eraan gewend is dat je niet dag en nacht bereikbaar bent om een berichtje te tikken en online te zetten.

Wijnand, baas! Mooi mens! Dank je wel voor het fantastische avontuur dat je me gegeven hebt. Door jou heb ik Breda, en mezelf, wat beter leren kennen. Ik kijk ernaar uit om te zien welke boom je nu gaat planten. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat het wederom een boom wordt die zijn vruchten gaat afwerpen!

Babs Verstrepen