Afbeelding
Foto: Archief

De tweede lente is aangebroken

Door: Babs Verstrepen Column

In het ritme van een studentenstad betekent september dat het tijd is voor de tweede lente. Daarin geen hoofdrol voor pluizige kuikentjes, maar voor de nieuwe aanwas eerstejaars studenten. Voorzichtig besnuffelen zij elkaar, en onze mooie stad.

Een paar weken geleden waren het nog schuchtere scholieren die achter hun ouders aan door de stad liepen. Maar nu de ouders met de familieauto's vol studentenkamer-spulletjes uit het straatbeeld beeld zijn verdwenen, gaat het losweek-proces ineens razendsnel.

De drie jongens aan het tafeltje naast me weten er alles van. Hun leven ligt open en ze worden nog niet geremd door de verplichte studiepunten. De kater, een weerbarstig souvenir van de lange avond ervoor, wordt verzopen onder een verse lading koffie. Er worden ernstige zaken besproken. Ze hebben hebben eeuwige trouw beloofd aan hun middelbare school-liefjes. Maar de boys zitten hier en de meisjes hebben ze achtergelaten in de dorpjes op de Zeeuwse klei.

Eèn van de boys heeft net zijn eerste one-night stand achter de rug en vertelt over het ongemakkelijke ontwaakmoment dat erop volgde. Hij wil zijn achtergebleven Zeeuws meisje niet kwijt maar de verleiding was te groot. Tot nu toe heeft hij zich eruit kunnen lullen, maar volgende week komen zijn vrienden een avond naar Breda. Zal hij het avontuurtje voor zich kunnen houden, of zwicht hij voor de stoeremannenpraat op het moment dat zijn vrienden zijn nieuwe moestuin, en al het lekkers wat er in groeit, ontdekken? Hij vreest voor het laatste.

Tijdelijk gevangen in het gat tussen de oude en nieuwe leefwereld. Thuis zitten papa's en mama's in hun té stille huizen, te hopen dat alles goed gaat met hun kroost. En ergens in een Zeeuws kleidorp bijt een meisje op haar nagels omdat haar lief vage antwoorden geeft als ze vraagt hoe het gaat.

De vooruitzichten zijn goed. Het belooft een mooie tweede lente te worden. Kijk maar om je heen. Overal bloeien prille nieuwe liefdes op, en wij mogen er getuigen van zijn.

In september worden mensen gevormd die Breda voor de rest van hun leven een warm hart toedragen. Onze stad zal voor altijd verbonden zijn met hun eerste stappen naar volwassenheid, de opwindendste tijd van het leven.