Column Babs: 'Café de vrachtwagen op een wandtegeltje in de wc'

  Column

Thijs van der Molen van café de Vrachtwagen is dood. De Vrachtwagen in het Ginneken was altijd een begrip bij ons thuis. Niet in de laatste plaats vanwege een kek wandtegeltje dat op de wc hing.


In mijn herinnering was het een gelig vierkant tegeltje. Dezelfde kleur als de oost west thuis best-tegeltjes. Op het tegeltje stond een tekening van een paard en wagen voor de deur van een café, daaronder in sierletters 'Café De Vrachtwagen'. Mijn hele jeugd heb ik geplast en gepoept met uitzicht op dat wandtegeltje. Ik heb me nooit afgevraagd waarom dat ding daar hing of waar het vandaan kwam. Het was er gewoon altijd.

Soms leek het zelfs alsof het paard op het tegeltje me achtervolgde. Het hing niet alleen bij ons op de wc maar ook bij alle vrienden van mijn ouders. Steeds weer keek datzelfde paard met diezelfde kar voor hetzelfde café op me neer wanneer ik ergens met mijn broek naar beneden op een wc zat.

Nu, vijfendertig jaar later, moet ik ineens weer aan dat paard op het tegeltje denken. Ik probeer het me voor de geest te halen maar helemaal precies lukt het niet. Zat er nu wel of geen meneertje op de bok? Lagen er biervaten op de kar? Daar waar Google meestal uitkomst biedt, blijft de zoekopdracht nu leeg. Het tegeltje lijkt van de aardbodem verdwenen.

Het tegeltje is niet meer. Of in ieder geval niet meer op de wc in ons ouderlijk huis. Geen idee waar het gebleven is. Vast ergens in een doos op zolder. Misschien moeten we het eens opzoeken en een foto van het tegeltje uploaden zodat het voor altijd bewaard blijft. Het is niet alleen een mooie herinnering voor die hele generatie Ginnekenees nageslacht dat met de afbeelding is opgegroeid maar ook aan meneer Van der Molen, die zijn cliënteel het tegeltje destijds cadeau deed als huwelijksgeschenk.

Babs Verstrepen