Column van Babs: 'Nog even over die duiten van Klaas.'

  Column

Bij de koffieautomaat zijn de toeslagen van Klaas het gesprek van de dag. Boze mensen die praten over een graaiende boef die stiekem geld van BV Nederland in zijn zak steekt. Want dat zouden we zelf natuurlijk nóóit doen!


Als iemand jou volledig legaal een paar duizend euro aanbiedt, zou je dat dan laten schieten?

Wel als het om gemeenschapsgeld gaat, zegt iemand terwijl hij op het knopje van de cappuccino met extra melk drukt. Snap ik, want jij bent zo eerlijk als goud. Maar hoe zat het ook alweer met je belastingaangifte? Heb je weer een paar kilometer extra woon-werk verkeer met het OV toegevoegd, terwijl je elke dag met je glad geschoren kaken in je auto stapt?

En jij? Jij stemt SP omdat zij roepen dat het maar eens afgelopen moet zijn met die wachttijdregelingen. Maar vertelt de partij zijn achterban ook dat er voldoende SP-ers zijn die het wachtgeld wel gewoon accepteren, en dat zij daar dan verplicht een deel van af moeten dragen aan de partijkas om er bijvoorbeeld een smakeloze tv-spotjes mee te maken nieuwe SP-zieltjes te winnen?

En jij met je exclusieve winkeltje in het centrum van Breda? Ik heb jou vaak genoeg horen vertellen dat je Klaas tot je vaste cliënteel mag rekenen. Heb jij Klaas al gezegd dat hij niet meer welkom is in je zaak omdat je vindt dat zijn euries besmet zijn?

En jij? Jij werkt halve dagen en de rest wordt aangevuld met een uitkering. Terwijl we allemaal weten dat je 's middags nog genoeg energie over hebt om zwart bij te klussen.

Flikker toch op. Als ik, volledig legaal, een bedrag van zevenendertig duizend euro aangeboden krijg dan zou ik het aannemen. En jullie ook!

Klaas heeft een fan en die fan staat iedere dag bij mij bij de koffieautomaat. Met zoveel waarheden heb je bijna geen parodie meer nodig.

Babs Verstrepen