Column Babs: 'Glühwein met bittere nasmaak voor Ginnekenezen'

  Column

Overal in Breda staan pannen glühwein te trekken zodat ze precies op tijd klaar zijn voor alle Kerstmarkten die het komend weekend worden georganiseerd. Behalve in het Ginneken, want daar slaan de organisatoren even een jaartje over. Met dank aan een paar bittere buren die liever in stilte van het weekend genieten.


Speciaal voor alle Ginnekenezen die tòch zin hebben in een glaasje glühwein, heb ik een speciaal op maat gemaakt recept. Je hebt nodig: rode wijn, kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs, honing en een bitter ingrediënt dat alleen in het Ginneken te verkrijgen is.

Giet de wijn in een grote pan. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagels en het steranijs toe. Verwarm de wijn tot er zich kleine schuimbelletjes op de wijn vormen. Wel even opletten dat het niet te warm wordt anders vervliegt de alcohol, en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Laat het geheel een paar uur trekken. De tussentijd kun je gebruiken om in google-maps alvast een route uit te stippelen.

Haal vervolgens de bakfiets van het slot en zet de pan naast je kind in de bak. Pas op dat het goedje niet teveel over de rand klotst, want zoals je weet zijn rode wijn vlekken lastig te verwijderen en leg dan maandag op het schoolplein maar eens uit waarom je kind onder de rode wijn zit.

De exacte locatie waar je het speciale bittere ingrediënt op kunt pikken weet ik niet. Dus begin bij het epicentrum, het Ginnekenmarktje. Fiets vandaaruit met omtrekkende beweging steeds verder de wijk in. Voorzichtig met de verkeerdrempels! Laat je kind af en toe het deksel van de pan oplichten. Wanneer de wijn doodslaat en de belletjes aan het oppervlak spontaan verdwijnen dan trap je op de rem. Je hebt de bestemming bereikt, even stilstaan nu. De uitstralende aura van de bewoners van het pand waar je nu voor staat, zal zorgen dat de glühwein een ietwat bittere smaak krijgt. Blijf daarom niet te lang staan! Fiets naar huis. Tot slot breng je de wijn met wat honing op smaak, en klaar.

Mocht dit speciale recept onverhoopt toch niet lukken, geen paniek. Dan stap je gewoon weer op je bakfiets en kom je naar de Belcrum. Op de Speelhuislaan staat daar heerlijke traditionele glühwein voor je klaar. Lekker op smaak gebracht met een bittertje van sinaasappelschil. Gewoon zoals het hoort, op de leukste Wintermarkt van Breda.

Babs Verstrepen