Column Collin Regter: ‘Samen sterker door partnerships’

  Column

BREDA - Breda barst van de inspirerende ondernemers en bestuurders. Iedere twee weken vraagt BredaVandaag één van hen een column te schrijven over hun vakgebied. Vandaag is dat Collin Regter, commercieel directeur van NED Personeel.


Gedurende de afgelopen 12 maanden hebben veel ondernemers ervaren dat je niet altijd invloed hebt op de bedrijfsrisico’s. Op 12 maart 2020 ging Nederland de eerste lockdown in. De meeste ondernemers dachten op dat moment dat het een overzichtelijke periode zou zijn die financieel te overbruggen was. De reserves werden aangesproken en er was vertrouwen in de goede afloop. Een jaar later weten we beter, de zogenaamde corona crisis heeft zijn sporen achtergelaten bij een groot aantal bedrijven.

De vraag is hoe nu verder?
Zijn we na het vaccinatie programma weer veilig of moeten we rekening houden binnen onze bedrijfsvoering met een structureel terugkerend probleem.

Om de risico’s te spreiden kiezen al veel ondernemers voor partnerships op het gebied van ICT, Transport, Personeel etc. Door sterke partnerships kunnen zij zich focussen op hun eigen corebusiness. Bij grote drukte kunnen zij een beroep doen op hun partners voor extra capaciteit. In het geval van teruglopende bedrijfsactiviteiten als gevolg van het seizoen of net als afgelopen jaar de lockdown kan je afspraken maken dat er geen afname verplichting zijn. De afspraken leg je vast in een partner of samenwerkingsovereenkomst.

Personeelskosten
Binnen de meeste bedrijven zijn de personeelskosten de grootste kostenpost van de bedrijfsvoering. Globaal tussen de 30% en 60% van de omzet. Het spreiden van risico op het gebied van personeelskosten is dan ook interessant om het ondernemersrisico te verlagen.

Seizoenpatronen
Ondernemers die te maken hebben met seizoenpatronen maken vaak gebruik van externe leveranciers van personeelsdiensten. De leverancier van personeelsdiensten neemt in dat geval vaak het juridisch werkgeverschap over. Hierdoor zijn de kosten voor ziekte niet voor rekening van de inlenende partij en is er ook geen loon doorbetaal verplichting als de medewerker niet meer inzetbaar is.

Personeelsadministratie
Als ondernemer heb je de keuze zelf de personeelsadministratie te voeren of deze uit te besteden aan een salarisadministrateur. Bij deze keuze blijft het juridisch werkgeverschap en de daarbij behorende kosten en risico’s bij de onderneming. De andere optie is om een partnership aan te gaan met een personeelsspecialist of uitzendorganisatie waarbij het juridisch werkgeverschap middels payroll of uitzenden bij de partner ligt. Het voordeel hiervan is dat door uitbesteding van het juridisch werkgeverschap de kosten van het personeel zonder risico’s zijn.

Een goede eerste stap in de continuïteit van de bedrijfsvoering begint met het vinden van een goede partner en het maken van een analyse van de personeelskosten inclusief alle bijkomstige kosten over een periode van 3 jaar.