Foto: Reddingsbrigade Breda

Column: ‘Kan Breda onder water lopen als Limburg?’

  Column

BREDA - Weerman Nico Koevoets schrijft voor BredaVandaag iedere week over het weer. Deze week schrijft hij een column over de grote wateroverlast in Limburg. Want zij wij hier in Breda eigenlijk veilig voor zo’n ramp? Het antwoord is ja en nee, stelt Nico.


“Dat verdient een verduidelijking, want dit schept uiteraard verwarring. Het antwoord is in eerste instantie nee. Voor 2010 had Breda nogal eens te kampen met wateroverlast. De regenriviertjes De Mark en de Aa of Weerijs wilden nogal eens een keer in de wintermaanden delen van de stad onder water zetten. In 2010 werd het project De Vierde Bergboezem gerealiseerd. Het gebied ligt achter het Haagse Beemdenbos en de rivier De Mark in de gemeente Breda. Het gebied is 276 hectare groot en kan onder water gezet worden in tijden van hoog water in de rivieren die door het centrum van Breda lopen. Deze waterbufferfunctie heeft de afgelopen 11 jaar al diverse keren haar functie bewezen. De stad Breda behield droge voeten. 

Door de aanleg van de Vierde Bergboezem is de kans op overstroming in Breda opgehoogd naar eenmaal in de honderd jaar. Bovendien heeft Breda en omgeving geen heuvels zoals in Limburg zodat er geen extreem grote watermassa’s naar een laag dalpunt kunnen worden gevoerd.

Wake-up call

Toch zit er een adder onder het gras. De dood en verderf zaaiende buien in Limburg, de Ardennen en de Eifel werden volgens de super rekencomputers voor het toekomstige klimaat pas verwacht in 2050! De klimaatveranderingen gaan vele malen sneller dan men had gedacht. Dit betekent dat de bescherming van de Vierde Bergboezem tegen overstroming van Breda opnieuw tegen het licht gehouden moet worden. Mogelijk dat er aanpassingen nodig zijn. Het is verschrikkelijk wat er in Limburg en omgeving is gebeurd, maar voor Breda is het een wake up call.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief