Commentaar: Heroverweeg Bavelse Berg

  Commentaar

COMMENTAAR – Nu de ontwikkeling van de Bavelse Berg door de economische recessie niet wil vlotten, krijgt de Bredase gemeenteraad wellicht een nieuwe kans om zich te buigen over het geplande evenemententerrein. Dat zou goed zijn.


In tijden van economische voorspoed leek alles prachtig, haalbaar en wenselijk, maar nu het tegenzit blijkt ook de andere kant. De ondernemer die de geplande skihal zou gaan neerzetten heeft al afgehaakt, en ook bij andere potentiële uitbaters lijkt het enthousiasme afgenomen.

Dat is begrijpelijk. De Bavelse Berg is een hoop grond ver buiten het centrum van Breda. Een plek die enorme publiekstrekkers nodig heeft om voldoende aanloop te creëren. Als die afhaken ziet de gemiddelde ondernemer wat een Bredanaar allang had gezien: een terrein waar voor veel inwoners alleen met de auto te komen is, en waar lang niet zoveel sfeer is als in de binnenstad.

Want welke evenementen zouden daar succesvol kunnen zijn? Breda Hippique? Prima oplossing. Dancetour of Breda Live, wellicht. Maar verder... Evenementen als de Harleydag en Breda Barst horen thuis in de binnenstad, waar ze geworteld zijn.

Natuurlijk heeft Breda een evenementenhal nodig, om grootschalige beurzen een plek te geven. Dat is nu behelpen in de bestaande sporthallen, met klagende gebruikers als gevolg. Maar of een dergelijke nieuwe hal zo’n enorme trekker gaat worden dat daar voor meerdere bedrijven een levensvatbaar concept ontstaat, is maar de vraag.

De sloop van de CSM silo’s en het terrein dat daar vrijkomt biedt nieuw perspectief. Een evenementenhal zou daar prima passen, op loopafstand van Breda CS en met vrijwel een directe aansluiting op de rondweg. Daar is ruimte zat, en is het stadscentrum om de hoek, zodat ook de middenstand meeprofiteert van de evenementen op dat terrein. Kijk ook naar de Jaarbeurs in Utrecht, of de Brabanthallen in Den Bosch.

Het zou interessant zijn ook die optie nog eens mee te nemen in de overwegingen, voordat er straks miljoenen in een berg buiten Breda worden gestoken.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief