Commentaar: Later open, nu even niet

  Commentaar

COMMENTAAR – Het heeft er alle schijn van dat het vergunningstraject bij het invoeren van nieuwe nachtvergunningen voor de horeca gemeente en politie niet slecht uitkomt.


Acht weken gaat dat duren, en voor eind augustus komt er geen duidelijkheid over welke zaken tot vier uur hun cafédeur mogen openhouden, zo liet een woordvoerder deze week nog eens weten.

Eind augustus. Dan is de zomervakantie een eind op streek. Bovendien is er een aardige kans dat de horeca eerst nog enkele aanpassingen moet maken voordat de vergunning – eigenlijk ontheffing - echt gegeven wordt. En dan zijn we zeker voorbij de zomervakantie.

Is dat bewust? Een vertragingstactiek om het nachtelijk stappen over de zomer te tillen? Niemand die het zal zeggen. Feit is wel dat met mooi weer de kans groter is dat het uitgaanspubliek langer op straat blijft begeven, al dan niet lichtelijk aangeschoten. Dat dit voor overlast zorgt, blijkt wel uit de cijfers van het afgelopen jaar. Tijdens de proef met het vensteruur, waarbij kroegen tussen twee en drie wel open mochten zijn, maar geen publiek mochten binnenlaten, bleek dat het uitgaansgeweld en overlast zich verdeelde over de gehele nacht. Met de excessen aan het eind van de nacht.

Dat het vergeven van de nieuwe vergunningen zolang duurt, dat kan eenmaal niet anders, stelt de gemeente Breda. Alles moet goed getoetst worden. Terecht. Het moment dat ondernemers werden geïnformeerd over de eisen, dat had wel wat eerder gekund. Nu konden ze pas half juni aan de slag met hun plan van aanpak, waarna de aanvraag weg kon richting gemeente. En moeten de kroegen gewoon om twee uur dicht. Net als vroeger.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief