Gezellige WK-chaos op Bredase terrassen. foto Erik Eggens
Gezellige WK-chaos op Bredase terrassen. foto Erik Eggens

Commentaar: Horeca ziet niks in WK-megascherm

  Commentaar

COMMENTAAR – Amsterdam en nu ook Tilburg kijken Oranje op megaschermen in de binnenstad. Breda niet. Dat ligt niet alleen aan de starre regelgevers: Bredase ondernemers willen er (nog) niet aan.


De gemeente stelt dat er per stadswijk één megascherm mag worden weggezet. Een megascherm op de Grote Markt zou dus in principe mogelijk zijn. Daarvoor moeten de ondernemers wel een calamiteitenplan opstellen, zorgen voor een EHBO-post met gratis water en natuurlijk dat megascherm. “En dat kost zo vijftien mille”, rekent Wandelerij-voorzitter Joop van Bel.

Maar niets is onmogelijk, beaamt ook Joop van Bel. De gemeente stelt voorwaarden, maar daaraan is te voldoen, erkent ook Van Bel. Toch krijgt Breda geen megascherm, ook niet als Oranje in de finale zou belanden.

Natuurlijk is een megascherm duur, zijn er bureaucratische hobbels die moeten worden genomen, maar met een beetje doorzettingsvermogen en investeringsdurf moet dit kunnen. De buitenbar heeft de gemeente inmiddels toegestaan en voetballiefhebbers drinken toch wel, vooral met dit weer. Op de Grote Markt bij de Grote Kerk zouden minimaal 5000 voetballiefhebbers terecht kunnen. Een simpel rekensommetje leert dat ondernemers die vijftien mille voor het scherm er echt wel uithalen.

Het lijkt de ondernemers ook aan een gezamenlijke strategie te ontbreken en de keiharde wil om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Dat blijkt ook uit de situatie op de Havermarkt. Daar zit de slechte onderlinge verstandhouding tussen cafés samenwerking in de weg.

Wijzen naar de gemeente als de grote boosdoener is dus iets te kort door de bocht. Willen de ondernemers echt een groot scherm bij evenementen als een WK, dan zullen ze het eerst samen eens moeten worden en er zelf de schouders onder moeten zetten. En vooral: samen durven te investeren.

Wellicht over twee jaar bij het EK op de Grote Markt midden en noord, zo geeft een ondernemer aan. “Dan wil ik er graag over praten.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief