VVD scoort makkelijk met zure vergelijking

  Commentaar

COMMENTAAR – De VVD uit kritiek op de reis van een aantal raadsleden naar Zuid-Afrika. In tijden van bezuinigingen vinden de liberalen het ongepast en kan het geld beter worden besteed. De partij lijkt op deze manier makkelijk te willen scoren en is niet consequent.


De VVD wijst vooral op het voorstel het vrijgekomen ticket van burgemeester Peter van der Velden, die om ‘agendatechnische’ reden niet meekan, te vergeven aan een extra raadslid. Daarnaast stelt de partij dat zij altijd al tegen het mondiaal beleid, waartoe de trip behoort, van de gemeente is geweest.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt woensdag in de Telegraaf ‘geen kerstbomen, dan geen reisje naar Zuid-Afrika’, verwijzend naar een bezuinigingsmaatregel van het college. Het geld kan in zijn ogen beter worden besteed. Dat is kort door de bocht, want de VVD is daarin niet consequent.

Even terug in de tijd. Begin juli 2009, de economische crisis woedde al hevig. Toch maakten 35 raadsleden een reis naar de Duitse havenstad Hamburg. Om precies te zijn bekeken ze de havenontwikkeling, om dat dan toe te gaan passen in de Belcrum. Kosten: 20-duizend euro. Inmiddels is het project uitgesteld tot 2020.

Kritiek werd geuit, maar de VVD-fractie pareerde die en pakte de koffers. Toenmalig fractievoorzitter Hanneke van Maanen vondt dat “je niet moest kijken op 20-duizend euro”, want het was geen luxe reisje. Het resultaat bleek nul.

De reis naar Afrika is geen onderdeel van nieuw beleid, maar van het Mondiaal Beleid van de gemeente Breda. In 2007 werd deze koers geïnitieerd door de gemeenteraad. De trip van 25 november gaat naar de slotconferentie, dus kan als afrondend worden beschouwd. Daarnaast, als het om een ticket gaat, hebben we het over een bedrag van ongeveer 900 euro.

Het is dus makkelijk scoren voor de VVD. Zij was immers altijd al tegen ontwikkelingssamenwerking door de gemeente. In hun ogen is dat een taak van de Rijksoverheid. En op het moment van financiële malaise is eigenlijk elke cent uitgeven te veel.

De vergelijking met de ellende die de Bredanaars moeten doorstaan doordat ze geen kerstboom krijgen in het dorp of het plein in de wijk is ook nog eens erg zuur. De samenwerking tussen Breda en de Afrikaanse stad Ekurhuleni richt zich onder andere op sociale huisvesting. Liever een dak boven je hoofd dan een spar voor de deur.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief