NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

Commentaar: Onterechte steun gemeente aan NAC

  Commentaar

COMMENTAAR – Het college besloot eind vorig jaar 200-duizend euro aan NAC te betalen, zo werd maandag bekend. Het bedrag is een voorschot op een claim die de gemeente boven het hoofd hangt. Het stadsbestuur had dit beter kunnen wegstrepen tegen de huurachterstand die de club heeft. De twee ton riekt nu naar onterechte steun aan NAC.


In een brief van wethouder Alfred Arbouw aan de gemeenteraad schrijft hij over de hulp die de gemeente een aantal jaren geleden al heeft geboden. Daarmee wijst de wethouder op de aankoop van het stadion en later het moderniseren en uitbreiden daarvan. Daarmee zou de kous af zijn en moest NAC het zonder verdere financiële hulp van de gemeente stellen.

Nu blijkt dat de voetbalclub wederom de ene na de andere tegenvaller krijgt te verwerken komt het stadsbestuur NAC toch tegemoet en betaalt een deel van de claim vooruit, waarvan de definitieve hoogte niet eens duidelijk is. Een vreemde gedachte, omdat er immers een fors bedrag aan huur openstaat, die bovendien naar verwachting dit jaar verder oploopt.

De wethouder wil met de 200-duizend euro er voor zorgen dat het liquiditeitsprobleem waarmee NAC kampt deels wordt opgevangen. Ondanks dat de gemeente het beste voor heeft met de voetbalvereniging zou zij zich harder moeten opstellen. In plaats van een voorschot zou het college dat bedrag moeten afstrepen van de nog te vorderen huur. Om het liquiditeitsprobleem op te lossen zouden anderen op moeten staan: sponsoren, weldoeners, maar niet de gemeente.

Wanneer de gemeente klaar staat voor een bedrijf dat keer op keer aantoont de zaken niet onder controle te hebben, stelt het zich te coulant op. Zeker in economisch slechte tijden, waarin iedereen de broekriem moet aantrekken. Het onderhuidse gevoel wat heerst dat Breda in tijden van nood NAC bijstaat, wordt steeds weer gevoed.
Het college zou voet bij stuk moeten houden.

Het commentaar verwoordt de mening van de redactie en is geschreven onder onder verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief