Logo bredavandaag.nl

Breda wil groot, maar blijft klein denken

  Commentaar

COMMENTAAR – Breda profileert zich de laatste jaren op verschillende gebieden als dé stad van het zuiden. De titel Beste Binnenstad wordt gezien als bevestiging. Alle betrokkenen pochen over het positieve effect. Maar dat Breda nu al afhaakt in strijd voor een nieuwe titel bevestigt het kleine denken.


Soms tot het arrogante toe wordt gewezen op de kwaliteiten van de stad. Naast de titel Beste Binnenstad is Breda trots op de tweede plaats in de strijd om Meest Gastvrije stad, De stad heeft het beste café, het beste terras en tussen neus en lippen door moet Breda op de Werelderfgoedlijst. Daar is niks mee, want zo’n houding getuigt van lef.

Nu even terug naar Beste Binnenstad. Breda mag deze titel twee jaar dragen. Dat heeft volgens de VVV en de Koninklijke Horeca Nederland een hoop opgeleverd. Meer toeristen dan ooit bezochten de stad.

In oktober volgt de nieuwe finale, waarin de grote steden strijden om de titel. Breda mag meedoen, maar doet dat niet. Dat is vreemd, want het enige wat zij moet doen is zich digitaal inschrijven.

Dat de kans klein is dat Breda voor de tweede keer op rij de titel binnensleept. Is dat dan een reden om niet mee te doen? Voor de gemeente wel. Dat is bij voorbaat de stad kansloos achten en dat terwijl er jaren wordt geroepen hoe goed Breda is.

Een woordvoerder maakte de vergelijking dat het ook saai is wanneer een topsporter voor de zoveelste maal kampioen wordt. Alsof Barcelona na driemaal kampioenschap op rij zegt: ‘Laat nu maar iemand anders kampioen worden. Het is mooi geweest.’

Breda richt zich alleen op Meest Gastvrije stad en dat is dat. Een zwak argument, want afgelopen twee jaar streed de stad, met de titel Beste Binnenstad op zak, ook gewoon op die twee fronten mee.

Ook de VVV ziet de nieuwswaarde niet om weer voor de titel te gaan. Dat is vreemd, want de eerste stad zijn die de titel prolongeert, is nooit eerder voorgekomen. De KHN ziet ook geen kansen liggen.

De arrogante houding en het grote denken stopt dus hier voor Breda. Het gaat niet direct om de overwinning. Het gaat er om dat met minimale inzet Breda een kans maakt. Breda heeft zeker argumenten dat ze de afgelopen twee jaar er aan gewerkt heeft de binnenstad te verbeteren.

Zo is er een zondagsopenstelling gerealiseerd. Weliswaar bevindt deze zich in het begin stadium, maar toch, Daarnaast heeft de stad flink geïnvesteerd in een parkeerverwijssysteem.

Breda heeft goed verdiend aan de Beste Binnenstad. Des te meer reden om er voor te gaan. Houdt juist die arrogante en pocherige houding aan en doe er zelfs een schepje bovenop. Stuur berichten de wereld in dat Breda als enige en eerste stad die tweede titel op rij verdient.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief