Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Commentaar: ‘Sorry’ afdoende voor blunders college

  Commentaar

COMMENTAAR – Het college van burgemeester en wethouders maakt de ene blunder na de andere. En de raad kijkt er naar en laat ze met een milde vermaning begaan. Dat is een volksvertegenwoordiging onwaardig, het dualisme is ver te zoeken.


Donderdag leverde wethouder Wilbert Willems het bewijs dat het college de fouten opstapelt. En maakte de gemeenteraad overduidelijk, en dan met name de coalitiegenoten, dat door de vingers te zien. Tot twee keer toe in een tijdsbestek van nauwelijks twee maanden zijn cruciale misstappen gemaakt. Consequenties voor de verantwoordelijken bleven uit.

Waar gaat het fout? Ten eerste laat het communicatiebeleid van het stadsbestuur te wensen over. Bij het bekend maken van de locatiekeuzes van de twee daklozenopvanghuizen en de biomassacentrale liepen de emoties onder de wijkbewoners hoog op. Zo hoog dat eerst wethouder Cees Meeuwis uiteindelijk toegaf het totaal verkeerd te hebben aangepakt. Nu is het Willems die bakzeil haalt. Ook hij verontschuldigde zich enkele malen.

Ten tweede valt het college te verwijten, en daarbij de betrokken ambtenaren, dat zij plannen indient die slecht in elkaar zitten. Het verhaal van Meeuwis bleek niet getoetst door de politie, wat officieel moet. Hierdoor werd alles teruggedraaid. En dat vier jaar nadat de raad had ingestemd met plannen.

Met Willems hetzelfde verhaal. Hij is al vier jaar bezig met ‘zijn’ biomassacentrale. Plots moest de raad nog voor het eind van jaar haar goedkeuring geven over de financiering van 17,5 miljoen euro. De op een na hoogste investering van dit college. De kritiek van uit de raad was niet mals, want het merendeel vond de business case onvolledig.

Dat twee wethouders na jaren van plannen het toch weten te presteren met een slecht verhaal op de proppen komen is tot daaraan toe. Daarnaast krijgen ze het ook nog eens voor elkaar goede relaties met de wijkraden- en bewoners in een mum van tijd af te breken. Dat de raad hier genoegen mee neemt, is erg vreemd.

Liever wordt de goede vrede bewaard, terwijl dat nijgt naar een gebrek aan dualiteit. De coalitiegenoten lijken eerder op te komen voor elkaars belangen dan die van de stad. Dat klinkt hard, maar donderdag tijdens commissie werd helder dat een sorry vanuit het college meer dan voldoende is om de raad haar fouten te laten vergeten.

Dit commentaar is geschreven onder verantwoording van de hoofdredactie en verwoordt de mening van de redactie.