Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Financiers NAC moeten nu doorpakken

Commentaar

COMMENTAAR - Nieuwe tegenvallers bezorgen NAC wederom acute liquiditeitsproblemen. Als er niks structureels verandert aan de vermogenspositie van de club, blijft dat terugkeren. Totdat het goed fout gaat. Als Breda ook de komende jaren wil genieten van eredivisievoetbal, dan moeten de financiers van de voetbalvereniging nu doorpakken.

De huidige problemen zijn voor de club aanleiding om nogmaals de hoogte van de stadionhuur ter discussie te stellen, zo bleek maandag. Nogmaals, omdat eerdere pogingen daartoe ook al strandden.

NAC betaalt relatief veel huur (ca 1 miljoen per jaar) voor het stadion dat het in 2003, bij de eerste crisis in het nieuwe millennium, aan de gemeente werd verkocht. Teveel vindt de club, en vinden ook de supporters. De gemeente zal betogen dat dit kostendekkend is, en, zo gaf verantwoordelijk wethouder Arbouw al aan, dat er weinig ruimte is voor substantieel lagere huur. Dat zou staatssteun en dus Europese problemen betekenen.

Voor de financiers van NAC en de clubleiding zit er weinig anders op dan nu door te pakken met het aandelenplan dat al jaren boven komt drijven. De club maakt daarmee van vreemd vermogen eigen vermogen. De schuldeisers, nu nog financier via een achtergestelde lening, moeten dan wel genoegen nemen met een andere positie: namelijk die van eigenaar. Een eigenaar die pas zijn geld terugziet als de aandelen verkocht kunnen en mogen worden.

Een aandelenplan lijkt daarmee eigenlijk de enige realistische manier voor NAC om op korte termijn wat te doen aan de vermogenspositie. Een andere is: het stadion weer terugkopen. Maar voor dat laatste is een rijke Rus nodig. Ook dat lijkt een weinig aantrekkelijke optie, want die investeerder moet eveneens huur doorberekenen aan de voetbalvereniging.

Wellicht dat de gemeente zich coulanter opstelt wanneer het zo vaak bekritiseerde aandelenplan realiteit wordt en de vermogenspositie van NAC structureel verbetert. Misschien dat de wethouder dan wel ruimte ziet om serieus te praten over een huurverlaging.