foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Commentaar: Breda moet duidelijker communiceren

  Commentaar

COMMENTAAR - Lang leve alles wat leuk is. Dat lijkt momenteel het gemeentelijke communicatiebeleid te zijn. Posts op social media die appelleren aan de trots die de Bredanaar voelt voor zijn of haar stad.


Toch gaat de gemeente daarbij voorbij aan het belang van deugdelijke communicatie over onderwerpen die Bredanaars bezighouden en die zorgen voor levendige discussie, al is dat nu vaak achteraf.

Een goed voorbeeld is de verlening van een vergunning voor een telefoonmast op de schoorsteen van de voormalige brouwerij aan de Ceresstraat. Door een foutje bleek er in de buurt geen Breda Bericht te zijn verstuurd, maar waren de inwoners aangewezen op de bekendmakingen via internet. Zo’n Breda Bericht is niet verplicht, het publiceren op Overheid.nl volstaat.

Het gevolg? De buurt heeft vooraf geen enkele sjoege gehad van de aanvraag, waardoor pas kort voor plaatsing discussie ontstond en de wethouder op een drukbezochte informatieavond alsnog moest opdraven voor uitleg. Het protest, inclusief inspraak tijdens de commissie Ruimte deze dinsdag, is waarschijnlijk tevergeefs, want de vergunning is al lang afgegeven en de mast al in werking.

In een reactie verwees de gemeente formeel naar de digitale mogelijkheden en de verantwoordelijkheden van de burgers. Dat is te kort door de bocht. Het vertrouwen van de burger in de overheid én de politiek is van groot belang voor een goed functionerende democratie, daarbij past geen formele opstelling. Gevolg daarvan is dat burgers zich met een kluitje in het riet gestuurd voelen.

Kijkt de burger niet op bekendmakingen.nl of overheid.nl, al dan niet via de Over uw Buurt App, dan kan de conclusie ook gewoon zijn dat het systeem niet werkt. Of nog niet werkt. Dan kom je als gemeente er niet mee weg twee posts te plaatsen op de gemeentelijke Facebook over de app, zoals tot op heden het geval is.

Het is tijd om het communicatiebeleid op dit gebied nog eens onder de loep te nemen. Dat past bij een overheid die zijn inwoners serieus neemt.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief